Megújulásunk támogatója:  

Kliegel-ház (Liszt Ferenc Zeneiskola)

azonosító:
2102
törzsszám:
535
szélesség (lat):
N 46° 11,127'
hosszúság (lon):
E 18° 57,188'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
jelenlegi kategória:
Középület
jelenlegi főtípus:
oktatási és gyermekintézmény
megye:
Bács-Kiskun
helység:
helyrajzi szám:
1087/2
település KSH kódja:
3522
földhivatal:
Baja Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, kontyolt nyeregtetős épület. Utcai homlokzatán kis kiülésű sarokrizalitok, szegmentíves bejárata a homlokzat középtengelyében. Ny-i, udvari homlokzatán beüvegezett árkádsor, kosáríves nyílásokkal. Kéttraktusos, oldalfolyosós elrendezésű, síkmennyezetes helyiségek, kivéve a lépcsőházat, amely dongaboltozatos. A lépcsőház bejárata mellett pincelejárat, klasszicista ajtószárnyakkal. A helyiségekben kályhafülkék. Kapuja fölött egykor évszám volt látható: AN 1817. Épült 1817-ben. A 19. században emeletén lakások, földszintjén üzletek voltak. 1983-ban helyreállították.
külső leírás:
Téglalap alaprajzú, egyemeletes sarokház kontytetővel, cserépfedéssel.
Dózsa György utcai homlokzata 2+7+2 tengelyes, a szélső tengelyek kis kiülésű rizalitot képeznek. A középső tengelyben helyezkedik el a nagyméretű, szegmentíves záródású, kereteletlen kapu, (melnyek az emeleten két ablaktengely felel meg). A többi nyílás állótéglány alakú, függőleges falsávokban keret nélkül helyezkedik el, a rizalitok fszt-i ablakai pedig állótéglány alakú bemélyülű faltükrökben. A fszti abalakok könyöklővek vannak ellátva, az emeletiek alatt mellvédsáv huzódik, benne a nyílások alatt rombuszokkal; fölöttük a szemöldökpárkányra a rizalitokban és a középső két tengelyben háromszög, a többi tengelyben félköroromzatok ülnek, ez utóbbiakat félrozetták töltik ki.
Dózsa György utcai homlokzatán lábazat (benne állótéglány alakú, kereteletlen pinceablakokkal) osztópárkány, az emeleti nyílások fölött szemöldökpárkány és kétrészes főpárkány húzódik végig (ami a szemöldökpárkányt illeti, csak a sarokrizalitokig, a rizalitokban külön-külön szemöldökpárkányok vannak az ablakok fölött).
Kádár utcai homlokzata két tengelyes, kereteletlen ablakokkal.
Udvari homlokzatát a fszten és az emeleten egyaránt kereteletlen, kosáríves árkádok tagolják, az emelet szélső tengelyeiben ezeket egy-egy állótéglány alakú, kereteletlen ablak váltja ki.

állapot leírása:
Vizesedik, a nyílászárók nem hangszigeteltek.

Állapotjelentések

2018.07.14 08:59 Emese62 állapot: 4 - pont: 25

A lábazaton festés hibák, a tető ép, a csatornák rendbe vannak.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

lakóház (0.181 km)
lakóház (0.183 km)
rendelő (0.207 km)
lakóház (0.211 km)
lakóház (0.212 km)
óvoda (0.240 km)
Lakóház (0.276 km)