Hivatali épület

kulturális és szórakoztató épület
rövid leírás:
Kétemeletes klasszicista hivatali épület, Pollack Mihály, 1823. A Magyar Tudományos Akadémia irodaháza.
:
Utcasorba illeszkedő, L alaprajzú kétemeletes saroképület.
A 14 tengelyes homlokzat 3 tengelyes oldalrizaitból (bal oldalon) és 11 tengelyes szárnyból áll, az épület 3 tagú főpárkány zárja le, a földszint felett övpárkány, első emeletén könyöklőpárkány.
A rizalitot 2 széles falpillér szegélyezi, s az ablakok között mindkét emeletet összefogó két ion lizéna tagolja. 2. emeleti ablakai tagozott keretezésűek, könyöklővel. Első emeleti ablakai tagozott szalagkeretesek, háromszögű timpanonnal. A földszint vakolatsávos, félkörzáródású ablakai, ill. középen kapuja mélyített falsíkban fülkében . Oldalhomlokzata ugyanilyen kialakítású, de földszintjén szalagkeretes ablak, 2. emeleten könyöklőpárkány míg az 1. emeleti könyöklőpárkány , és az ion pilaszterek hiányoznak .
A szárnyépület földszintje vakolatsávos szalagkeretes ablakokkal. Jobb szélső tengelyben nyílik félköríves kapuja, vállpárkányra ívvel megoldva, míg e szárny bal szélén ugyanez a motívum vak formában ismétlődik. A kapu introdusza kazettás díszű. Az1. emeleti ablakok dór lizénákkal keretezett , aedikulás kialakításúak.
Második emeleti ablakai könyöklőpárkányra ülnek, tagozott szalagkeretesek.
Utcai szárnyának udvari homlokzata megegyezik a főhomlokzat szárnyának kialakításával, csak a dór lizénák és a vak kapukeret hiányzik. Az utolsó (jobbról) emeleti ablakok ikerablakos kialakításúak. Tengelyszám: 15.
Északi négy udvari homlokzata (később lehet) egyszerűbb kialakításúak, szalagkeretes ablakok, övpárkány. Tengelyszám: 14.
Kontyolt nyeregtető, cserépfedés.

Csaknem két éve az Úri utca felől néztem meg, most a másik oldalról: ugyanúgy nagyon jó állapotú.