Rendőrség épülete

Település kultúrális emlék
Békés
HVBÉ-62 T
Neoklasszicista.F+1 szintes.
A rendőrség épületét N. Szabados József gyulai építész tervezte és építette meg 1927-28-ban. Az évek során belső átalakítások, bővítések, hozzáépítések történtek az épületben, melyet az 1994-ben végzett felújítás során korrigáltak.
"A 16 éve történt külső és belső felújításokon már nem lehet megkülönböztetni a korábbi, illetve a pályázó munkálatokkal megvalósult változásokat, illetve korrekciókat, ugyanakkor a láthatóan ma is jó műszaki állapot a színvonalas kivitelezés eredménye. Racionális, jó minőségű helyreállítás történt, melynek köszönhetően a rendőrkapitányság meglévő épületében szépen megőrzött eredeti részletekkel is találkozhatunk. Ilyenek például a lépcsőházi korlátok és nyílászárók. Sajnálatos ugyanakkor, hogy az ablakokon lévő sárgaréz kilincsek dicséretes megőrzése mellett, nem tartották meg, illetve pótolták ezeket az ajtókon. Kritika érheti az irodai ajtók színezését is. A főhomlokzat felújítása igényesen történt meg. Bár nem tartozik szorosan a pályázat tárgyához, összefüggései miatt fontos rögzíteni, hogy az épület toldásának organikus alapvetésű építészeti formanyelve nem szerencsés, nem illeszkedő."
adatlapot készítette:
adatfelvétel időpontja: