Baranya
Szigetvár Körzeti Földhivatal
Ref. templom, késő barokk, 1794.

kopott homlokzatokat leszámítva jó állapotú templom. Érdekes a főhomlokzat pillérszerű kialakítása, lehet hogy utólag kerültek oda, statikai okok miatt ezek a hangsúlyos tömegű ívek. A falu története (forrás: Dunántúli Napló Online):
A mai falu ősét Árpád-házi királyaink idején Vidusfalva, illetve Vitusfa néven említik a krónikák. A néphagyomány szerint a névadója egy Vidos nevű gyógyító volt, más változat szerint a vértanú Szent Widről nevezték el. A település neve egy 1330-ból való dokumentum tanúsága szerint az Anjou-kortól Szentmihályfalva volt. A XVI. században a törökök többször feldúlták. A hódoltság megszűnte után a Werbőczy, illetve a Perczel család birtokaihoz tartozott. Nem ismert, hogy az 1700-as évek derekán miért lett Büdösfa a neve. Van olyan hagyomány, miszerint délszláv származású adószedők hallották félre és írták el a Vitusfa nevet. A falu lakói azonban a XIX. század második felében már egyre kényelmetlenebbnek érezték a község nem túl hízelgő nevét, csak nem igazán tudták eldönteni, hogy mire változtassák meg. Egy országgyűlési képviselőjelölt a faluban tartott kortesbeszédében javasolta a látottak alapján, hogy legyen a név Rózsafa. Egyben megígérte, hogy eljár a névváltoztatás érdekében. Valóban szorgalmazta is a kedvező elbírálást, amikor a község beadta a kérelmét a belügyminiszterhez. A jelöltből végül is nem lett képviselő, de a község neve 1899. január 1-jétől Büdösfáról a kétség kívül előnyösebb és jellemzőbb Rózsafára változott.

Együttes (3.099 km)