Kálvária

Szakrális épület
adatlapot készítette:
adatfelvétel időpontja:

A kálváriát a "trianoni magyar kálvária" emlékére építették 1930-ban Bóna Kovács Károly szobrászművész tervei alapján. A stációk költségeit a város módosabb emberei, a polgárok, tisztviselők, iparosok közösségei adták össze. Sajnos az adományozók neveit tartalmazó feliratok a stációkon az idők során elkoptak.
A kálváriára egy 176 fokból álló lépcsősor vezet fel, aminek a tetején a látogató egy kőfallal találja magát szembe. A kőfal régen a kálváriaegyüttes fő attrakciója az 1931-ben készült, Nagy-Magyarország kontúrjaival övezett "magyar feltámadás" barlang volt, benne a Magyarok Nagyasszonyaként megjelenő Szűz Mária és Szent István szobrával, amelyet reflektorok világítottak meg.
Jelenleg a hegyoldal jól rendezett frissen nyírt, fű és bokrok. Fenn három csupasz kereszt, látható, a stációk szépek jó állapotúak.