Római katolikus plébániatemplom

Baranya
Komló Körzeti Földhivatal
R.k. plébániatemplom, barokk, 1771. Berendezés: fő- és mellékoltárok, orgona, székek, 18. sz.

Állapotában nincs változás.
A barokk templom építése 1760-ban kezdődött, mivel a korábbi templom már kicsinek bizonyult (ez a felsőfalusi temetőbeli Szent István templom volt), az új templom nevét Szent Györgyről kapta (mivel a templom építését Klimó György püspök támogatta, és az ő védőszentje volt Szent György). Az építés 10 évvel később, 1770-ben vagy 1771-ben fejeződött be. Bent a nyugati falon látható egy Szent István-kép, melyet Esterházy Pál László püspök adományozott, a keleti oldalon pedig a Réka-vár köveiből emelt talapzaton egy Árpád-házi Szent Margitot ábrázoló szobor (Gregor Smith alkotása) áll, és 1971-ben itt kapott helyet a szent ereklyéje is (fa emlékkeresztje a falutól nyugatra a kéktúra útvonalán áll). A szobrot G. J. Gray skót bíboros adományozta (ne felejtsük: Árpád-házi Szent Margit skóciai királyné volt).
Négy oltára közül 3 barokk-kori, egy pedig 20. századi. Ezt a 2. vatikáni zsinat után helyezték ide. A barokk oltárképek festője Johann Baumgartner, a festmények állapota rossz (a plebania.hu szerint).
A templom előtti fákat 2009 végén kivágták. Egy 1851-ből származó kőkereszt is áll itt, felújítva.

A szöveget én írtam, források: