Faluház

adatlapot készítette:
adatfelvétel időpontja:

A régi torbágyi vasútállomás a 1970-es évek végén szűnt meg, amikor a szárnyvonal északabbra került. Épületét szépen felújították, és a település közösségi, művelődési életének szolgálatába állították. Benne működik a Faluház és a Juhász Ferenc Művelődési Ház, az emeletén pedig a Pászti Miklós Alapfokú Művészeti Iskola is. Földszintjén a régi fogadó tér most a ház információs központja.
Egy kis összekötő folyosón áthaladva a régi jegypénztárak helyén többfunkciós terek vannak, balra a régi váróterem helyén konferencia és kiállítótermet alakítottak ki.
Belső terének legértékesebb egysége az eredeti állapotban meghagyott szép fakorlátos lépcsőfeljáró. Ezen a szinten voltak eredetileg a szolgálati lakások.
Az épület hátsó oromzata, a "sínek" felé eső oldala tágas térre nyílik, amit szintén kellemesen hasznosítanak.
Méltán lehet bárkinek az a benyomása, hogy kellő tisztelettel és átgondolással használják ezt a műemlék épületet.

Parasztház (0.412 km)
Parasztház (0.415 km)