Szentháromság-szobor

Plasztika
szobor
Szentháromság-szobor, barokk, Ungleich Fülöp és Hörger Antal, 1712-1713.
:
Szabadon álló, kváderkövekből készült, kőszobrokkal és domborművekkel díszített, barokk Szentháromság-emlékmű a Szentháromság tér közepén. Háromlépcsős, hatszöges alépítményen emelkedik. A magas, kétrészes talapzaton hatszögű, felfelé szűkülő pillér áll. Az obeliszkszerű pillért kompozit jellegű fejezet zárja, mely fölött a Szentháromság szoborcsoportja helyezkedik el. A pillér törzsét lebegő angyalok és felhők díszítik. A talapzat alsó része három irányban kiugró, széles posztamensekből áll, mindháromnak homlokoldalán egy-egy barokk keretű domborművel. Az egyiken Dávid király könyörög a pestis megszűnéséért, a másikon a budai várral a háttérben a pestisjárvány tombolása látható, a harmadikon az elkészült Szentháromság emlékművet ábrázolták. (A domborművek másolatok, az eredetiek jelenleg az I. ker. Városháza ügyfélfogadó irodájának falán láthatók.) A talapzat párkányán mindhárom oldalon két-két szobor áll, Szent Kristóf, Szent József, Szent Rókus, Szent Sebestyén, Nepomuki Szent János, és Szent Ágoston. Mellettük egy-egy kis adoráló angyalszobor. A talapzat felső, szűkebb részének három oldalán egy-egy gazdagon faragott, volutás, szárnyas angyalfejekkel és növényi ornamentikával díszített konzolra állítva Szűz Mária, Keresztelő Szent János és Xavéri Szent Ferenc szobrai állnak. A talapzat alsó részén a domborművek közti, három visszaugratott részen barokk keretbe foglak címerpajzsok helyezkednek el, a magyar és a Buda városi címerrel. A harmadik pajzsban a császári címer helyére a helyreállításkor feliratot helyeztek.

Nagyon szép állapotban van.