Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus templom

azonosító:
+01645
védettség:
Helyi védelem
eredeti kategória:
Szakrális épület
megye:
Békés
helység:
rendelet:
8/2002
adatlapot készítette:
adatfelvétel időpontja:
2010-07-12 13:39:39

Állapotjelentések

2018.08.04 09:09 Emese62 állapot: 5 - koordináta: N 46° 40,373' E 20° 40,387' - pont: 51

"A templom bemutatása:
A nagyszénási római katolikus templom, klasszicizáló neoromán stílusú épület, a község főutcáján a Hősök útján található. Már messziről szembe tűnő, magas, karcsú tornya, amely nem a román stílus sajátja, de a tornyon elhelyezett lőrésszerű ablakok mégis erről tanúskodnak. A főbejárat timpanonja a jáki bencés apátsági templom főkapuját utánozza, egyszerűbb formában, az apostolszobrok nélkül. A főbejárat barnára pácolt tömör fa kapuja is, a román stílusjegyeket hordozza magán.
A templomba belépve a főoltárt pillantjuk meg, mivel az oldalhajókat csak közelebb lépve lehet felfedezni, így a templomtér első pillantásra egy-egységet alkot. A főoltár oltárképe Szűz Mária mennybevételét ábrázolja, Dinnyés Ferenc festőművész alkotása.
Az oltárkép jobb és bal oldalán két angyal található, akik a templom felújítása előtt kezükben háromágú gyertyatartót tartottak, jelenleg ez nincs a kezükben. A főoltár szintén klasszicizáló neoromán stílusban készült, és hasonlóan a templom többi berendezési tárgyához, fehéres tojáshéjszínű és arany díszítést kapott.
A szentély részt és a hajót az áldoztató rács választja el egymástól, amely kőből épült és eredeti állapotába lett visszaállítva, így visszakerült rá a korábban leszerelt kétszárnyú ajtó is.
A szentélyből a papi szék az újonnan kialakított liturgikus térbe került vissza, egy díszesebb, trónszékszerű gótikus stílusú székből, és két kisebb támlátlan zsámolyból áll.
Az áldoztató rácson túl, a hajóban található a szentély bal oldalán a szószék, szintén a templom stílusában készült, kissé Gótizáló, de díszítésében megegyező. A nagyváradi székes káptalan ajándéka a templom számára.
A szentély elején az áldoztató rács mellett helyezték el, Liseiux-i Kiss Szt. Teréz, és a Boldogságos Szűzanya szobrait, külön emelvényeken.
A keresztelő kút az áldoztató rácson túl, a szentélyben található a főoltártól jobbra,és hasonló stílusban készült, mint a többi berendezési tárgy.
A szembe tekintő miséző oltár és a felolvasó állvány, a templomszentelés évfordulójára újonnan készült alkotás, fenyőfából készült és vöröses - barnás pácolást kapott. Dr. Nagy Gábor Úr adománya a templom számára.
A szószéktől balra, az oldalhajóban található mellékoltár Szent Antal tiszteletére van szentelve, az oltáron a szent szobra látható.
A jobb oldali mellékoltár, Jézus Szíve tiszteletére szentelődött.
A Szent Antal oltárral szemben, az oldalhajóban, az eredeti állapotában visszaállított Czifrai-kápolna oltára található, eredetileg a Feltámadt Krisztust ábrázoló oltárképpel, ebbe az oltárba 2006-ban készült el a Szent Györgyöt ábrázoló festmény, Gonda Anna naiv festő munkája. Az oltáron minden az eredeti állapotában van helyreállítva.
A kóruson, két manuálos pedálos orgona helyezkedik el, ez az orgona az 1960-as években készült, elődjét az orosházi templomból megvett régi orgonát Kelenföldre adták el.
A gyóntatószék a templom kórus alatti részében kapott helyet. A kórus oszlopain, fali tartókon Szent Antal és Szent Ferenc szobrai vannak elhelyezve, illetve a keresztúti stációk festményei."
forrás:https://nagyboldogasszony.gportal.hu/gindex.php?pg=14410716

Jó állapotú szép templom, a tetőszerkezet ép a csatornák eldugultak a sok falevéltől, a kerítés szép új, adományokból épült a parókia épülete is rendben van, a belső tér egyszerű, de az üvegablakok szépek. Az óramű is működik, a harangok is szóltak.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóépület (0.258 km)
Lakóépület (0.417 km)
Posta (0.449 km)
Lakóépület (0.607 km)