Üzletsor

együttes
Eklektikus
Heltai - Juhász: Kecskemét c. könyvéből:
Elnevezése már az 1700-as évek végén megjelent okmányokban. A Ferencesrendi szerzetesek telkét választotta el a református eklézsia fundusától. A 19.század végén a Kecskeméti Takarékpénztári Egyesület kezdeményezte a helyenként kőfallal, másutt deszkakerítéssel határolt gyalogosátjárónak üzletutcává való átalakítását. Az egyezség értelmében a pénzintézet 18 üzletet építtetett a 7 méter széles utca két oldalán, 35 évi haszonélvezet fejében. A boltok eztuán kerültek a református, illetve a katolikus egyház tulajdonába.
Egységes eklektikus stílusban, 1894-ben épültek fel az üzletek. A nagyobb jövedelem érdekében minden talpalatnyi területet "kihasználtak", szinte rátelepültek a 15.század első harmadából fennmaradt lőréses toronyra, a kolostorra, eltakarták a "barátok temploma" egy részét is.
Sétálóutcává alakításáról 1973-ban döntöttek. Ma méltán tekintik az új értékeket is teremtő felújítás egyik mintaképének a Kéttemplom közt.
adatlapot készítette:
adatfelvétel időpontja: