Nepomuki Szent János-szobor

Nepumuki Szent János
Plasztika
szobor
Nepomuki Szent János-szobor, kőpavilonban, barokk, 1740 körül.
Jellege:
Eredetileg négynyílásos körépület, benne elhelyezett, Nepomuki Szent Jánost ábrázoló, fél-életnagyságú, festett kő szoborral, posztamensen. Mindkettő 18. századi.

Leírása:
A kör alaprajzú kő építmény homlokzatát négy, szimmetrikusan elhelyezett lizéna tagolja; felettük a háromtagú barokk párkány golyvázódik. A párkány felett fazsindely fedésű sátortető emelkedik. A lizénák közt vállpárkányra futó, kosáríves záródású szabad nyílások nyílnak, zárókővel. Bennük egykor fa nyílászáró szerkezetek voltak (régi fénykép, a padvasak és az utólag bevésett tokhornyok tanúsága szerint). Jelenleg három új, kovácsoltvas rács zárja a nyílásokat. A kastélyra néző ív zárókövén 1751-es évszám áll. A vele átellenes nyílás - a szobor mögött - befalazott. Az építmény belsejében az ívezeteket egykorú, vonalas díszítő festés hangsúlyozta. Ebből a kifestésből jelenleg semmi sem látható. (A belső festés a befalazott nyílás felületén látszatarchitektúrában a többivel azonos, tájképet keretező nyílást ábrázolt) - A szent a szokásos módón főpapi ruhában, kilépő állásban, kissé félrehajtott fejjel áll, kezében szívéhez szorított feszülettel. Színezése csaknem teljesen lekopott, jelenleg újra festett. A posztamens törzse a lábazat felett enyhén kihasasodik, rajta a Daróczy- és a Száraz-család címere, hátul "G M" monogram.

A szoborfülke állapota romlik, már a zsindelyezése is foghíjas. Vakolathullás, bedobált törmelék.