Szent Miklós kápolna

Somogy
adatlapot készítette:
adatfelvétel időpontja:

Jó állapotú, szép kis kápolna, pár méterre van egy nagyon érdekes koordináta-metszésponttól, én ezt adtam meg. Mellette kőkereszt, melynek különlegessége, hogy fordított S betűket tartalmaz. Évszáma 1931, de stílusa alapján szerintem inkább 1840 és 1880 között készülhetett.
A falu honlapján szereplő leírás szerint a kápolna 1779-ben épült (tehát most 231 éves), de előtte szóbeszéd szerint itt már állt egy fakápolna, amit a lenti Kapos-mocsárvidék hajósai építettek. Két harangja közül az egyiket 2000-ben áthelyezték a temetőbe, a másik itt maradt, felirata: ,,Gloria in excelsis deo 1735''. 1926-ban felújították, mert nagyon romos volt már. 1951-ben a mosdósi templom tetejének palázásából megmaradt anyaggal fedték be ezt a kápolnát is, az 1976-1977-es kastélyfelújításkor pedig annak a maradék anyagát használták fel ugyanerre a célra, egyidejűleg az egész kápolnát is felújították, és fehérre festették. Jelenlegi sárga színét csak 2000-ben kapta.

Emlékmű (1.961 km)
Kereszt (1.964 km)