Kálvária

kálvária
Romos
Klasszicista kálvária, Franck Lorenz, 1805.
Jellege:
A három lépcsőfokkal megemelt szinten álló Kálváriához keresztút vezetett, melynek stációi újabb keletűek voltak, de napjainkra nyomtalanul eltűntek.
A műsziklákra állított három kő kereszten fél-életnagyságú Krisztus és latoralakok függnek. Krisztus alakjából és a bal oldali latorból csak csonkok vannak. Legjobban a jobb oldali lator alakja maradt meg, amelynek csak végtagjai hiányoznak részben.
A feszület lábánál Mária Magdolna térdelő alakja volt látható, térdén halálfejjel. A feszületet copf posztamensen álló Szűz Mária és Szt. János fogta közre, mindegyikük fél-életnagyságú volt. A mellékalakok szobrai teljesen hiányoznak.

2018.09.08 13:59 pszirmai állapot: 5 - pont: 24

Nagyon meglepett, hogy milyen kies helyen van - annak ellenére, hogy nagy forgalmú utak mellett helyezkedik el.
Van egy nagyon jó hangulata a helynek, szépen karban van tartva az egész.