A középkori Csut (Csőt) falu romjai

Régészeti emlék
SZAKRÁLIS ÉPÍTMÉNY
A középkori Csut (Csőt) falu romjai, templomának romjai, 13-15. sz. Régészeti terület.
külső leírás:
Egyhajós, félköríves záródású 13. századi templom, melyet a 15. században bővítettek hosszított, a nyolcszög három oldalával záródó szentéllyel, a keleti oldalon sekrestyével.
Az alapfalak és a templomot körülvevő cinterem alapfalai láthatóak.

A romkert sajnos meglehetősen felemás képet mutat. A kerítés itt-ott hiányzik, vagy bedőlve, a füvet is csak néhol nyírták le, a templomromot felveri a gaz (ugyanis ez igaziból csak a falu templomának romja! Gerevich László anno az egész falut feltárta, az ásatásról részletesen ír a Budapest Régiségei 1966-os, ide vonatkozó száma). Mondjuk az egész még mindig jobban járt így is, mint a Háros-szigeten a csuti monostor romjai, amelyet részben egy katonai raktárba építettek be, részben a folyton megáradó Duna elmosta a köveit..
Pozitívum: A portás srác viszont nagyon készséges, rögtön beengedett.

Kúria (1.314 km)