Nepomuki Szent János-szobor

Nepumuki Szent János
Plasztika
szobor
Nepomuki Szent János-szobor, 1750 körül.
külső leírás:
A szent életnagyságú alakja a szokásos módon, főpapi ruhában, kilépő állásban, kissé félrehajtott fejjel áll, kezében szivéhez szoritott feszülettel és vértanúságát jelző pálmaággal. A szobor vele egykorú, de feltehetően nem számára készült posztamensen áll. A gazdag tagozású, erőteljes párkánnyal lezárt posztamens rizalitszerűen előreugró középrészét volutás kialakitású oldalszárnyak fogják közre, világosan mutatva, hogy a posztamens három szoborból álló csoport hordására készült. A középrész törzse a lábazat felett erőteljesen kihasasodik. A volutás szárnyak homloklapját mélyitett tükör, a középrész homlok- és oldallapjait, valamint a voluták oldallapját kőbe karcolt tükör disziti. A posztamens hátoldala teljesen sima, sem a lezáró párkány, sem a tagozatok nem futnak körül. Benne tábla örökiti meg az 1935. évi restaurálás emlékét.

A szobor állapota jó, környezete jelenleg rendezett.