helyrajzi szám:
2 <span class="gray">(környezet: 1, 3, 4/1, 4/2, 4/3, 10/2, 11/1, 11/2, 13, 14, 78/1, 78/2, 53/3, 53/4)</span>
11545
Balatonfüred Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A település főutcáján emelkedő dombon, kerítéssel övezett kertben szabadon álló, homlokzati toronnyal alakított, félkörös szentélyzáródású, egyhajós, kis méretű templom, K-Ny-i tájolással. Klasszicista stílusban alakított főhomlokzat és torony, eredeti kapuszárnnyal. A belső egyhajós, bejáratnál vasoszlopon támaszkodó karzat, hevederes csehsüvegboltozattal fedett toronyalj és (kétboltszakaszos) templomtér, félkupolával fedett szentély. Négy gyertyatartóval díszített barokk főoltár, adoráló angyalok között tabernákulum, ajtaján serleg. ábrázolásával (1764 k., barokk). Eredeti padok, négy kandeláber (1862), Mária-szobor (barokk, 18. sz.), szószék kosara (barokk, 18. sz.). Kifestés 1965 (Soós István, Mór József).
Emelték 1768-ban.
külső leírás:
Az épület leírását Csejdy Júlia készítette el a készülő Veszprém megyei Topográfia számára 1999-ben.
Mellékelve.
Az épület állapota kielégítő, helyenként azonban erősen vizesek a falak.

2017.08.21 15:32 tebali állapot: 3 - koordináta: N 46° 55,923' E 17° 40,592' - egyéb

Az épület állapota annyit változott az utolsó jelentés óta, hogy a nyugati homlokzaton, amelyet az északnyugati sarok állapota miatt újítottak fel 2014-ben, már most látszanak apróbb hibák... Kívülről több helyen az elhanyagoltság nyomai látszanak (vakolaton sok helyen, de gaz is felverte a fejét párkányon, tornyon).
Egy helyi lakos elmondásai szerint nagyon ráférne a felújítás, mert belül nagy repedések vannak a falakon.

Pince (1.130 km)
Mosóházak (1.225 km)