Hattyú-ház

Győr-Moson-Sopron
Sopron Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Pócsi és Magyar utcák találkozásánál található, korábbi épület felhasználásával 1901-ben épült U alaprajzú, egyemeletes lakó- és üzletház, díszes, tornyos sarokkialakítással. Magyar utcai homlokzata három, Pócsi utcai homlokzata öttengelyes, sarokrészén egy tengely nyílik. Tervezője Schiller János.
külső leírás:
Egyszintes, nyeregtetős, a Pócsi és a Magyar utcákra néző saroktornyos, udvaros saroképület. A Pócsi utcára néző északkeleti homlokzati szakasz 1+2+1 tengelyes, melyek közül a középső kis kiülésű rizalit. Földszintjéből nyílik az épület vízszintes záródású kocsibejárója (mely jelenleg az egyetlen bejáró a házba). Faragott ajtajai eredetiek. Az axisokat lizénák választják el egymástól, a középső pár tetején 1-1, az építtetőre utaló Hermész-fejjel. Földszintje vízszintesen fugázott, ablakai egyenesen záródóak, állított téglalap alakúak. Ez alól kivételt képez az első tengely, melyen újabb keletű vakolásnyomok láthatóak. A választópárkány fölötti emeleti rész jóval reprezentatívabb. Az első és negyedik tengelyek ablakainak zárókövén kagylós motívum, a középső ikerablak találkozásánál girlandos címermotívum látható a szemöldökön. A könyöklőket eredeti, kovácsoltvas virágtartók díszítik. A szintet fogsoros párkány zárja, mely fölötte középen hattyúmintás attika emelkedik, két oldalán egykor báboskorlátos sor húzódott, melyet néhány éve lebontottak.
A Magyar utcára néző északi homlokzat 1+1+2+1 tengelyes. A földszint fugázott, az axisokat - az északi homlokzathoz hasonlóan - hermészfejes lizénák tagolják. Az első - többinél némileg szélesebb - és második tengelyek földszinti ablakai a lábazatig érnek, a többi 3 ablak némileg kisebb. Az emeleti ablakok - az ikerablakok architektúráit leszámítva - szintén megegyeznek az északi homlokzatéival (beleértve a virágtartó rácsokat is). A párkány fölött található báborskorlát sor itt is ledőlt.
A két homlokzat találkozásánál, a sarkon található az egykori főbejárat, mely az épület legdíszesebb része. A földszinten az ajtó mellett, lábazaton állva két atlasz tartja az emeleti ablak hangsúlyos posztamensen álló hármas oszlopait. A köztük található nyílászáró alatt a könyöklőn a többi homlokzaton már említett, kovácsoltvas virágtartó rács található. Az ablak fölött szárnyas-szakállas férfifej látható, fölötte golyvázott párkány, mely fölött vasmacskára támaszkodó, kezével szigony tartó Hermész-figura áll. Mögötte emelkedik a magas nyolcszögletű talpazaton álló, hullmátagos torony.
állapot leírása:
Állapota kielégítő. Sajnos a már említett hiányokon túl (leomlott báboskorlát-sor) az épület igen sok helyen mutat beázási nyomokat. A homlokzati vakolat sok helyen pereg, táskásodik, az oszlopok egy részéről lejött a vakolat, alóla kitűnik a tégla, az atlasz és Hermész szobrok kőanyaga sok helyen a vas merevítőkig lemállott. Az épület lábazati zónája - sok helyen még a fölött is - a vakolatig leomlott. Az udvar falazata is sok helyen mállik, a földszinti belső folyosó nem rég lett lefestve.

A jelentést a felhasználó kérésére töröltük.

Zálogház (0.073 km)