Zsinagóga

zsinagóga
egyéb szolgáltató létesítmény
Hajdú-Bihar
Berettyóújfalu Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az utca vonalától kissé beljebb, szabadon álló, téglány alaprajzú, egyemeletes, szakrális épület. Külső homlokzati stílusjegyeit a második világháború utáni tatarozáskor leverték. Véghomlokzatai három- (1+1+1 tengely, kis középrizalittal), oldalhomlokzatai öttengelyesek. Belső terében három oldalon vasoszlopokon nyugvó női karzat. Korabeli falfestés, mennyezetfestés. Értékes lépcsőkorlátok, terazzóburkolat. Épült korábbi alapokon 1903-ban Weiszmann Béla tervei szerint.
Mellékelve.
állapot leírása:
Az épületet raktárként használják, s a raktározási feltételek megteremtési kényszere a zsinagóga szerkezetének karbantartását szükségelteti. Az épület állapot emiatt kielégítőnek nevezhető.
Zsinagóga épülete (2010.10.13 10:06 guess.who)

2018.05.28 18:59 Emese62 állapot: 2 - pont: 26

A képviselő testület talán megszavazta a feújításra szánt pént, ezt hallottam, de hogy mikor? Az ablakok befalazva, a díszítő elemekből már csak pár látszik az oldalfalon, a főbejáratot megszüntették csak az oldal ajtó működik, szörnyű állapotban van, nem sok kell, hogy végleg az enyészeté legyen. Raktárként használták évekig, most üresen gazdátlanul várja ....a jövőt?
Pontos cím Mártírok utja 1 sz.