Megújulásunk támogatója:  

Evangélikus templom

azonosító:
12110
törzsszám:
11289
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
ev. templom
jelenlegi kategória:
Szakrális építmény
jelenlegi főtípus:
templom
jelenlegi típus:
ev. templom
megye:
Baranya
helység:
helyrajzi szám:
59, 60/2 <span class="gray">(környezet: 48, 51, 58, 60/1, 60/3)</span>
település KSH kódja:
4899
földhivatal:
Komló Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
Az utca vonalától hátrahúzva, É-d-i tengellyel szabadon álló, egyhajós, félköríves záródású, nyeregtetővel fedett, homlokzati tornyos, hagymakupolás templom. Az épület a késő barokk, klasszicista és romantikus elemeket provinciális modorban ötvözi.
külső leírás:
Az evangélikus templom Baranya megye ÉK-i sarkában, a Hegyháton található Bikal község területének K-i részén, a műemléki védelem alatt álló Puchner-kastély (trsz.: 9132) közelében áll. A hosszú, egészen a római katolikus temetőig nyúló szalagtelek D-i, utcai részét 1950 körül leválasztották. A templom jelenleg nyeles telken áll.
Utcától a telek belseje felé hátrahúzott, É-D-i tengellyel szabadon álló, egyhajós, félköríves záródású, nyeregtetővel fedett, homlokzati tornyos, hagymakupolás épület. A templom hódfarkú cseréppel fedett, a gerinc É-i végére bádogcsillagot tettek. A szentély fala sima, míg az oldalhomlokzatok vakolt lábazattal, vakolatlizénákkal és a profilált párkány alatti, fogazott szalaggal tükrökre osztott. Az oldalhomlokzatok három-három tengelyesek, a karzatszinten három, a földszinten egy (K), illetve kettő (Ny) ablak nyílik. A szentélyzáródáson a hosszhomlokzatok meghosszabbításaként egy-egy ablak nyílik a karzat szintjén. Az ablakok keretezetlenek és szegmentív-záródásúak. A K-i oldalkaput néhány évtizeddel korábban falazták be.
A D-i homlokzati torony kissé kilép a homlokzatból. A kőkeretezésű kapu félköríves záródású, felette félköríves ablak, a padlásszinten négy-körcikkelyes (lóhere formájú) ablak nyílik. A két kapuszárny még az eredeti. Az oromfal lépcsős, alatta ívsor húzódik, a homlokzat sarkain sarokpilléren egy-egy urna áll. Az övpárkányt törpe-konzolsor tartja. A harangszinten sarokpilaszterek láthatók, négy oldala félköríves ablakokkal nyitott, a toronytestet órapárkány zárja, felette hagymakupola az 1869-es évszámmal.
állapot leírása:
A templom épülete és berendezése jó műszaki állapotban van.
átfedő műemlék:
evangélikus templom (2009.06.17 18:11 Zerind)

Állapotjelentések

2016.03.20 10:38 ngabi állapot: 5 - pont: 17

Vannak még kisebb hibák, az idén a tető javítása következik, belül gondozott

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóépület (0.027 km)
Lakóépület (0.039 km)
Lakóépület (0.056 km)