Lakóház üzletekkel

polgárház
városi polgárház
polgárház
városi polgárház
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, egyemeletes lakóépület földszintjén üzletekkel. Főhomlokzatának első emeletén négy tengelyben konzolos szemöldökű ablakok, jobb szélső ötödik tengelyben pilaszterkeretelésű ikernyílás, előttük öntöttvas korlátú erkéllyel. A homlokzatot többrészes konzolos párkány zárja. Az udvarra hevederes dongaboltozatú kapualj vezet. Az L alakban kiépített épület földszintes udvari szárnyában félköríves boltportálok.
külső leírás:
Zártsorban álló egyemeletes épület. Az épület földszintjén a jobb oldali tengelyben egyenes záradékú kapu nyílik. A kaputól balra eső földszinti szakaszon balkáni hangulatú boltportál látható, mely a homlokzat e részét teljesen eltakarja. A földszint és az első emelet között profilozott osztópárkány húzódik. A kapu fölötti két emeleti tengely szélességében négy öntöttvas konzolon öntöttvas korlátú erkély nyugszik, melynek középszakasza ívesen előrelép. Az emelet első-harmadik tengelyében profilozott könyöklőpárkányról induló konzolfejezetű pilasztereken golyvázódó, fogrovatsorral kísért szemöldökpárkánnyal koronázott stukkókeretek fogják körül az ablakokat. Az ablakkeretelések konzolai között és az ablakok könyöklőpárkányai alatt indadíszes stukkóbetétek láthatóak, melyek közepét gázkonvektorok szellőzőrácsai törik át. Az első emelet negyedik tengelyében lévő, kis mértékben előrelépő rizaliton ugyanilyen keretelésű ablak látható, ám ennek könyöklőpárkánya alatt baluszteres betétű faltükör látható, melynek közepét gázkonvektor szellőzőrácsa díszíti. Az első emelet jobb szélső két tengelyében erkélyajtó, illetve ablak található, melyek közös kereteléssel vannak körülfogva. A nyílások szárai mellett vájatolt törzsű, kompozit fejezetű pilaszterek futnak, melyeken közös szemöldökpárkány nyugszik. A szemöldökpárkány széles képszékből, és fogrovatsorral kísért profilozott záróelemből áll. A pilaszterek fejezetei között a többi ablak konzolai között lévővel megegyező stukkóbetét látható. A homlokzatot háromrészes párkányzat zárja, melynek alsó, keskeny, profilozott sávja fogrovatsorral van kísérve, képszékében konzolok közeiben ornamentális és alakos díszű stukkóbetétek láthatóak, záróeleme pedig profilozott kialakítású. Az épületet cserépborítású nyeregtető fedi.
állapot leírása:
Az épület műszaki állapota rossz, néhol pusztuló. Bár feltehetően alapvető szerkezeti problémák nincsenek, az épületen erősen látszik a több évtizedes elhanyagoltság nyoma. A fal vizesedik, a festés, stukkódísz és vakolat sokhelyütt mállik. Az eresz több helyen hiányos, a fémszerkezetek rozsdásak.

Az épület alján a korábbi üzlet tarkaság megszűnt, egy ízléses, visszafogott megjelenésű kávézót alakítottak ki a földszinten. A homlokzati rész jó állapotban van. A dufartban a falak épek, a festés viszont elpiszkolódott; és sajnos ezt is összeirkálták. A belső udvarban a függőfolyosó L-alakban fut végig, a konzolsor, folyosókorlát jó állapotban van. Sajnos, az épület belső felén a folyosó alá egy oda nem illő, nagy üvegtáblás fabódét állítottak fel; valami vendéglátó helyet akartak ott kialakítani, de már évek óta üresen áll. Viszont eltakarja a konzolsort is.
Öt pontot csak azért adtam rá, mert a homlokzat összképe jelentősen javult.