bérpalota
bérpalota
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorban álló egyemeletes, kétudvaros kialakítású lakóépület. Historizáló (neoreneszánsz) homlokzatának tagolóelemeit és stukkódíszeit színes mettlachi lapokból álló betétek élénkítik. Első udvarának külső folyosója pilléres és oszlopos, második udvaráé faszerkezetes kialakítású. Az épület igényes homlokzati, valamint udvari részletei között említendőek terrazzo burkolatai, részletgazdag historizáló nyílászárói, kovácsolt és öntöttvas korlátai, valamint faragott díszű és kovácsoltvas rácsos ajtajai és fakapuja. Az épület tervezője ismeretlen.
külső leírás:
Zártsorban álló egyemeletes, kétudvaros épület. Az épület főhomlokzata két oldal-, és egy középrizalittal van tagolva. Az oldalrizalitok egytengelyes földszinti részein, sávozott falsíkba metsződve félköríves záradékú ajtók nyílnak, melyeket a közelmúltban ablakból alakítottak ajtóvá. A földszint középső tengelyében sávozott falsíkba metsződve kosáríves záradékú, felülvilágítós kapu nyílik, melyet két, kovácsoltvas ráccsal díszített historizáló szárny zár. A földszint köztes szakaszaiban két-két szalagkeretes ikerablak metsződik a téglaborítású falsíkba. Az ablakok alsó élét a közelmúltban kb. 50 centiméterrel süllyesztették, belevágva így a korábban összefüggő lábazati zónába. Az oldalrizalitok emeleti részein pilaszterek közeiben egy-egy félköríves záradékú ablak nyílik. Az ablakok két oldalán egy-egy színes mettlachi lapokkal burkolt törzsű, kompozit fejezetű pilaszter látható, melyeken háromrészes párkányzat nyugszik, melyet színes mettlachi lapokkal burkolt attika zár. A középrizalit emeleti részén ablakfülkében félköríves záradékú ablak nyílik, melyet timpanonnal kombinált félköríves szalagkeret fog körül. A középrizalit diadalív-motívumos keretelése szélein golyvázott timpanonnal van zárva, mely párkányzatának képszékében színes mettlachi lapokból álló betét látható. A timpanon mögötti attikafalon középen félköríves bővítmény ül, melyben egy fél rozetta látható. A rizalitok közötti téglaborítású falszakaszokon egy-egy félköríves ablakokból és erkélyajtókból fűzött hármas nyíláscsoport ül. A nyílások közös keretelésbe vannak fogva, száraik mellett pilaszterek állnak. A nyíláscsoportokban középen elhelyezkedő erkélyajtók fölött rizalitszerűen előrelépő szemöldökpárkány nyugszik; az ajtók kovácsoltvas korlátú bölcsős erkélyekre nyílnak. A rizalitok közötti szakaszokat maszkokkal díszített konzolsoros párkány zárja, melynek konzolai között színes mettlachi lapokból álló betétek láthatóak. A homlokzat tagolóelemeit historizáló stukkódíszek élénkítik. A tető palaborítású.
állapot leírása:
Az épület közepesen elhanyagolt küllemű és jó műszaki állapotú. Első udvarának ívelt sarkain a héjazat nem szigetel megfelelően, a födém ázik, vasszerkezetei korrodálódnak.
Lakóépület (2009.06.14 12:23 Zerind)

Eklektikus, erősen kevert stílusú, már túlzásokba eső, a formai elemekben tobzódó, nem letisztult épület. A tetőzete elhasználódott, vakolt felületei kopottak, itt-ott amortizálódtak. Lábazatán a vakolat néhol pereg. Állapotát igazán a 3-4 pont közé gondolom.

Mária-szobor (0.097 km)