Védetté nyilvánítási eljárás alatt
helyrajzi szám:
2490 (környezet: 2475, 2476, 2491, 2492, 2493, 2497, 2503, 3688, 2474, 2488, 2489, 3686, 3687, 2482)
30456
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
Lakóépület (2010.06.15 11:45 guess.who)

A Széchenyi utca legkiemeltebb helyén álló sarokház eredetileg szálloda volt, a diósgyőri koronauradalom részeként "Kura" (Kurta) néven. 1767-ben épült, ötszobás fogadóként, kocsiszínnel, istállóval, nagy pincével. Építését követően rövidesen az "uradalmi három rózsa" néven emlegették. Erről tanúskodik a homlokzatán elhelyezett díszítmény is. 1840-ben itt szállt meg Kossuth Lajos, és a szálló előtt beszédet is mondott az összegyűlt embereknek. I1851-ben itt lakott Albrecht főherceg is, melynek következményeként a szállodát Grand Hotelnek keresztelték át.

Mai képét 1872-ben nyerte el, amikor két miskolci polgár, Szabó Gyula és Pilta Miklós vette meg a szállodát 48 000 forintért. Lebontották, és egy szomszédos telekkel kiegészítve 1878-ra (még a nagy árvíz előtt) felépítették a mai, kétszintes, 40 vendégszobás épületegyüttest. A reprezentatív szálloda rövidesen új nevet kapott az első bérlőjéről: „Grand Hotel Stögermayer” lett a neve. A hotel nevezetes lakói voltak: Ferenc József 1881. szeptember 9–16. között; 1888 májusában Rudolf trónörökös, októberben Edward walesi herceg, a későbbi VII. Eduárd brit király.

A szállót aztán gyors ütemben adták-vették, és ezzel együtt sorra megváltoztattásk a nevét. Lett belőle "Dresdner Szálloda” (1888), "Seper Nagyszálló” (1906), az első világháború előtt „Képes Szálloda” volt a neve. A szállodát azonban egyik tulajdonos sem tudta rentábilissá tenni, ezért működtettek itt sörfőzdét, éttermeket, kávéházat, sörözőt is. Utolsó tulajdonosa 1919 novemberében Friedmann Dávid, aki felújítását is vállalta.
Végső pontot a szálloda funkcióra a világválság jelentette. A Felsőmagyarország című helyi lap így számolt be a bérpalotává alakításról: „Fényes fogadások, nagyszerű bankettek, híres bálok és hangversenyek színtere volt a Három Rózsa vendégfogadó, amelyet szállodai minőségében halálra ítélt a gazdasági válság, s pár év múlva senki sem emlékezik rá, milyen fényes, káprázatos múltja volt a sarokbérház elődjének…”
Az átalakításokat Menner László tervei alapján végezte el a Katona Lajos és fia cég, és a ház az akkori Miskolc legmodernebb bérháza lett, a földszinten üzleteket alakítottak ki. A boltok bérlői gyakran cserélődtek, de a legismertebb, az azóta más helyre költözött Fehér Kígyó Gyógyszertár, és a sarkon működő, időnként nevet váltó Kazinczy, most Alexandra könyvesbolt, valamint a Kazinczy utcai oldalon az Avas kávéház is.

Az épületet 2006 után, a tömbrehabilitáció keretében, Rostás László tervei szerint renoválták.
(Szöveg - Dobrossy István: Miskolc írásban és képekben munkája alapján)