Hajdú-Bihar
helyrajzi szám:
1 (környezet: 15, 14, 16, 292/1, 292/2, 294/2, 3, 4/1, 4/2, 7/5, 7/6, 12, 13, 17, 44, 45, 154/2, 154/46, 183, 184, 190, 191, 194, 195, 198, 199, 290, 291, 293, 39, 356)
25007
Debrecen Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A település központjában, a Nagy utca - Olimpia utca - Bocskai utca - Kossuth utca által határolt területen áll a historizáló stílusú, impozáns tömegű református templom, mely a központ meghatározó eleme. Egységesen megmaradt 19. századi berendezési tárgyai, orgonája figyelemre méltó.
A templom értékét a környezetében álló épületek tovább emelik. Ilyenek a református egyház hat tengelyes plébániaépülete és mellette több népi lakóház, az egykori iskola és a jelenlegi református egyház levéltára.
külső leírás:
A település történeti központjában, kiszélesedő út torkolatában szabadonálló, keletelt, egyhajós, Ny-i homlokzati tornyos, egyenes apsziszáródású, kontyolt nyeregtetős épület összetett formájú, törtvonalú toronysisakkal. A torony sarkait haránt irányú támfalak erősítik. Hosszhomlokzatai 5 tengelyében félkörív záródású ablakok nyílnak, a D-i homlokzat középtengelyében vakablak. Apszisa háromtengelyes, a középsőben nyíló ajtót egy-egy ablak veszi közre. A templom harmadik bejárata az É-i homlokzat középtengelyében nyílik. A tengelyeket, a falmezőt tükrökre osztó lizénák választják el egymástól. Az ereszvonal alatt szegmentív-sor húzódik körbe. A tornyot órapárkány zárja, alatta óra. Torony alatti bejárata szintén félkörív záródású.
állapot leírása:
A templom jó műszaki állapotban van. Statikai meghibásodás, repedés, vizesedés és beázás nyoma, penészedés sehol sem látható.

A templom jó állapotban van, a lábazati része viszont felázott, vakolathiányos.

Népi lakóház (0.112 km)