Ideiglenes műemléki védelem
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal

A Széchenyi István utca 14-2 alatt álló épületek mindegyike jelentős várostörténeti és építészeti értékek hordozója, külön-külön is érdemes foglalkozni velük. Feltűnhet, hogy a 14-2. szám alatt jelzett szakaszon csak öt objektum: 4 ház és a Sötétkapu áll. Történelmi okai vannak a következetlen számozásoknak, melyeket a főutcára jellemző szalagtelkeken végzett bontások és új beépítések, telekegyesítések magyaráznak. Az utca első számozása 1817-ben történt, amelyet még több úiraszámozás követett. A páros oldali számozás 1912-ben folytatódott, ezt az állapotot a cégek iratai reklámai, képeslapjai rögzítettek a mai napig.

Az utca jelzett szakaszán a homlokzatok egy, a '80-as évek elején elvégzett tömbrehabilitáció következtében megújultak, és ma is szépen megtartottak. A házakhoz tartozó hosszú szalagtelkeken belül fokozatosan ragasztottak hozzá új és újabb épületegységeket, amelyek üzleti célokat szolgálnak. Értelemszerűn ezek üzemeltetői is igyekeznek kellemes polgári légkört teremteni.

Az utcaszakasznak egy kiemelten értékes műemlék épülete is van: a Dőry- vagy Rákóczi-ház, amelyben jelenleg a Herman Ottó Múzeum Miskolci Galériája működik. Az emeletes barokk épület, a szomszédos Sötétkapuval együtt jellegzetes pontja a főutcának. A gazdag Dőry család építette 1704 előtt, ez volt Miskolc első emeletes polgárháza (felháza). A hagyomány szerint II. Rákóczi Ferenc többször is megszállt benne, sőt 1706-ban itt, azaz a Dőry-kúriában rendezte be főhadiszállását. /Wikipédia/

A képek sorában az első 6 az utcát, benne az egyes épületek utcai frontját; a továbbiak a szalagtelkekre épülő egyéb építményeket rögzíti.

Grabovszki-ház (0.066 km)
Weidlich Udvar (0.079 km)