Megújulásunk támogatója:  

Evangélikus templom

azonosító:
11983
szélesség (lat):
N 48° 5,942'
hosszúság (lon):
E 20° 41,326'
védettség:
Ideiglenes műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
ev. templom
megye:
Borsod-Abaúj-Zemplén
helység:
helyrajzi szám:
32838
település KSH kódja:
30456
földhivatal:
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal

Állapotjelentések

2017.03.20 11:14 fehér állapot: 4 - egyéb

A diósgyőri vár szomszédságában álló templom a várból nézve egyik kedvenc témája a látogatóknak, turistáknak, számos zsánerfotó tanúskodik erről. Mindig zárva tartják, csak a vasárnapi istentiszteletre tudtam bejutni, így fényképezni nem volt ildomos; egyébként is zavaróak voltak az ablakokból bejövő természetes, és a lámpák mesterséges fényei. Különösebb műemléki érdekességet nem láttam a berendezésen és a falak festésén sem. A templom észak-déli tájolású, bejárata az északi oldalon nyílik. Felújítását tíz éve, 2007-ben fejezték be, és a szentély felőli, déli oldalán erőteljesen megindult a vakolat bomlása, amit most lenne jó még kijavítani.

A templom története, leírása a Wikipédia szerint:
A diósgyőri evangélikusság magját a Mária Terézia idejében itt letelepedett felvidéki szlovák és német ajkú evangélikus lakosság alkotta. A gyülekezet csak 1896-ban alakult önálló egyházközséggé. A templom iránti igény azonnal jelentkezett, Nemes Károly lelkész vitte végig az építkezés ügyét.A templom melletti parókiát 1898 és 1899 között építették. 1898 nyarán kezdtek hozzá a templom építéséhez és 1902-ben szentelték fel. Tervezője Szvetlik Mátyás és Murányi Lajos volt. A templomépítő lelkész nevét emléktáblán örökítették meg. Az egyházi épületek a Diósgyőri vár elővárára épültek, ez az alapok ásásánál derült ki.
A templom eklektikus stílusú, egytornyú és kereszt alaprajzú. Bejárata az északi oldalon nyílik. A templom falai tégla és vakolat-borításosak. Az északi főhomlozaton enyhén előreugró középrizalit van (szélein kváderes díszítéssel), amelyet teljes egészében vakolat borít. A bejárat felett ikerablak található. A főpárkány felett a középrizalitra félkör timpanon van benne körablakkal. A főhomlokzaton a középrizalit mellett mindkét oldalon egy félköríves ablaknyílás töri meg a falat, alattuk egy-egy négyzetablakkal. A főpárkány felett, a félkörös timpanon mellett baluszteres oromfal helyezkedik el szélein díszvázákkal (a felújítás után nem kerültek vissza). A tornyon négy egyenes záródású ablak van, mind köténydísszel, melyek felett párkány húzódik és konzolos, záróköves szemöldökkel.
Az ablakok felett vannak az órák helyei. (Mindig csak helye volt az óráknak, mert órája a templomnak sose volt.) Az óraíves órapárkány felett íves párkányokkal és trapézdíszítéssel zárul a templom tornya. A toronysisak egykor szép bronzsisakját a felújítás után sajnos eltüntették és helyét egy másikkal pótolták. A templom tornya 41 méter magas, benne három harang helyezkedik el.
A harangokat a soproni Seltenhofer Frigyes öntötte 1902-ben. Közülük a 377 kilogramm súlyú a Magyar Rádió (Kossuth Rádió) déli harangszójában is megszólalt.
/Wikipédia/


Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóépület (0.023 km)
Lakóépület (0.043 km)
Lakóépület (0.052 km)
Lakóépület (0.062 km)
Lakóépület (0.079 km)
Lakóépület (0.117 km)
Lakóépület (0.133 km)
Lakóépület (0.133 km)
Várrom (0.153 km)
Lakóépület (0.162 km)