Palatinus strandfürdő

sportlétesítmény
strand
Palatinus strandfürdő. Fogadó-öltöző épület, Janáky István, 1937.
Leírás:
A Soó Rezső sétányon elhelyezkedő, egyemeletes, lapostetős öltöző-épület két téglány alaprajzú tömegből áll, amelyeket az utca felé hengeres támaszokkal nyitott, két szint magas, a belső oldalán galériás előcsarnok kapcsol össze. A nyugati homlokzaton az öltözők előtt terasz van, amelyre az épület szélein két-két nyitott csigalépcső vezet. A bejárat előtt áll a Napozó lány (Fésülködő nő) című szobor (kő, Csorba Géza, 1937, újrafaragták 1945 után).
:
A bejárat tengelyében nyolcszögű, szökőkutas medence, délre hullámfürdő, északra nagymedence, még tovább északra melegvizű medence. A nagymedence Duna-felőli oldalán emeletes büfé.
A strand területén számos képzőművészeti alkotás található:
- a bejárat tengelyében: Anya gyermekkel (kő, Boldogfai Farkas Sándor),
- az öltözőépülettől északra: kút, korsót tartó nővel (László Péter),
- kagylók a nagymedence déli oldalának sarkain és középen (Kiss Sándor),
- öt bronz vízköpő torzfej a negymedence északi oldalán (Kiss Sándor, 1967),
- a hullámmedence déli végén: mozaik (1967).

"A sziget főútjától nyugatra a Duna-partig terjedő területen épített strandfürdő az út mellé helyezett öltöző-épülettel, a bejárat tengelyében nyolcszögű, szökőkutas medencével, délre hullámfürdővel, északra nagymedencével, még tovább félköríves, pergolás tetővel fedett melegvizű medencével. A háromszintes épületben oszlopsor mögött nyíló előcsarnok választja el egymástól (és egyben köti össze) a délre fekvő női öltözőszárnyat és a férfi öltöző északra eső tömbjét. A két szintben elhelyezett kabinos és szekrényes-váltókabinos öltözőszárnyak belső folyosója az utcai oldalra esik, a strand felőli oldalon nyitott folyosó húzódik (a magasföldszinten pillérsorra támasztott födémmel fedve, az emeleten teljesen nyitottan, csőkorláttal), melyről íves vasbeton lépcsők vezetnek a terepszintre."

Az egyemeletes, lapostetős öltöző-épület két téglány alaprajzú tömegből áll, amelyeket az utca felé nyitott, a belső oldalán galériás, oszlopos előcsarnok kapcsol össze. Előtte szobor (Csorba Géza, 1937) A nyugati homlokzaton az öltözők tömbje előtt terasz van, amelyre az épület szélein két-két csigalépcső vezet. A medencéket és a parkot szobrok, domborművek díszítik.
Épült Janáky István terve szerint.

Erősen pusztul a vakolat, szinte nincs olyan falfelület, ahonnan ne peregne. Szerkezetileg rendben van.