Megújulásunk támogatója:  

Olympia Étterem és Cukrászda

azonosító:
11961
törzsszám:
11231
szélesség (lat):
N 46° 3,826'
hosszúság (lon):
E 18° 11,512'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Középület
eredeti főtípus:
kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
eredeti típus:
étterem
jelenlegi kategória:
Középület
jelenlegi főtípus:
kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
jelenlegi típus:
áruház
megye:
Baranya
helység:
helyrajzi szám:
609
település KSH kódja:
19415
földhivatal:
Pécs Körzeti Földhivatal
állapot:
Pusztuló
rövid leírás:
Gádoros Lajos építész által tervezet, 1958-60 között épült, szocreál elemekkel díszített modern stílusú étterem és cukrászda.
külső leírás:
Az épület déli (fő) homlokzata négy részre osztható: a nyugati sarkon tömör, terméskővel falazott struktúra (jelenleg söröző), mely előtt kör alaprajzú, különálló "táncpavilon" áll, csúcsban végződő, nyitott tetőszerkezettel (eredetileg drótüveg fedéssel). Mellette kissé előreugró, hosszan elnyúló, üvegfal jellegű, ívelt homlokzatú vasbeton szerkezetű rész következik (eredetileg éttermi rész, jelenleg szövetbolt üzemel itt). Az ezt követő, kissé visszasüllyedő rövid bejárati szakasz szintén falazott oldalán - nyílván némileg későbbi - feliratok olvashatók (Olympia üzletház és ABC, Üzletsor, Bútor Stúdió). Az első résztől egészen idáig a homlokzatok előtt hosszan elnyúló terasz kapott helyett. A bejárattal szemben lépcső, melynek nyugati szélén, posztamensen fekvő női aktfigura látható, Borsos Miklós alkotása. A főhomlokzat keleti végén található nagy, bordázott, bádogozott felületet 3 db mitológiai jelenetet ábrázoló dombormű díszít.
A keleti (Türr István utcára néző) homlokzat bal oldalán a fent említett bádogozott rész főhomlokzata található, melynek kialakítása szintén vasbeton szerkezetű (eredetileg itt volt a cukrászda, mely jelenleg testépítő szalonnak ad helyet), előtte betonozott terasz. Az üvegfal felület két függőleges pillérrel és egy vízszintes elemmel tagolt, a tetőrész kissé előrenyúlik. Mellette, alacsonyabban fekvő, falazott rész található.
Ez a rész folytatódik az épület hátsó, északi ívelt homlokzatán, melynek felső résztét téglalap alakú, díszítetlen ablakok tagolják, ugyan olyanok, mint az ezt követő tetőablakok. Kétoldalt 1-1 gazdasági bejárat is helyet kapott (a keleti fölött "II. bejárat" felirat olvasható). Az épület nyugati oldalhomlokzata szintén falazott, két bejárattal, két nagyméretű ablakkal és 3 körablakkal (ez már a sörözőhöz tartozik).
állapot leírása:
Az épület műszaki állapota közepes. A bérleményeken kívüli részek elhagyatottak, falaik helyenként átázottak.
ugyanaz, mint:

Állapotjelentések

2009.04.19 14:41 rotty állapot: 4 - koordináta: N 46° 3,827' E 18° 11,508' - pont: 2

Az egykori étterem most funkció nélküli, a működő vállalkozások a keleti részben vannak. A nyugati traktusban, belső átalakítások zajlanak, valamilyen üzlet vagy söröző nyílik a közeljövőben. Sok helyen vizesedés-nyomok vannak, a terasz kőfala pusztuló állapotban.
Nagyon szeretem Uránvárost, minden családi szál ideköt egészen a nagyszülőkig. Az immáron 53 éves városrész építése téglaházakkal indult, és panelekkel végződött. Igazán emberivé teszi a betont a sok helyen díszítésként használt kőburkolat. A városrendező Dénesi Ödön és a korszak számos Ybl-díjas építésze máig egyedülálló lakónegyedet alkotott. Mára a fák is "négyemeletesek" lettek, rengeteg a zöld, madárcsicsergésre ébredhetnek itt a panellakók is. Hiszem és remélem, hogy idővel ez a városrész olyan építészeti értéket fog jelenteni, és hasonló fogalommá válik, mint például amit - persze egy másik kor építészetében- a kispesti Wekerle-telep jelent.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Malom (1.004 km)
Présház (1.027 km)
Lakóház (1.041 km)
Lakóház (1.272 km)
Molnár-villa (1.343 km)
Lakóház (1.662 km)
Lakóház (1.739 km)
Lakóház (1.752 km)
Lakóház (1.822 km)