Harangtorony

egyéb szakrális épület
Harangláb
Baranya
Siklós Körzeti Földhivatal
Használaton kívül
rövid leírás:
Harangtorony: A négyzetes alaprajzú, háromszintes harangtorony burkolata vízszintesesen sárga-piros mázatlan téglával sávozott. Növényindás vasalású ajtó. Alul vakajtók, az első emeleten ovális ablakok, párkányzat, , majd félköríves ablakok, hegyes, csúcsos fémfedésű toronysisak. Szűk belseje teljesen tönkrement, romos.
külső leírás:
A harangtorony burkolata a kápolnához hasonlóan vízszintesesen sárga-piros téglákkal sávozott, azonban ezek máztalanok. Alaprajza négyzet alakú, lábazati zónája terméskővel borított, felfele haladva 3 egyre kisebb területű szintre osztott. Az alsó két szint sarkait 4-4 sarokpillér támasztja. Legalul a kápolna felé nyílik a bejárat. Bádogozott, stilizált növényindás (a kápolnáéhoz hasonló) vasalású ajtaja eredetinek tűnik. A többi 3 oldalon vakajtók kaptak helyet. A középső szint oldalait álló ovális ablakok törik át, míg a hangsúlyos párkányzat után következő legfölsőét záróköves, félköríves ablakok tagolják. Egyik ablak sem üvegezett a redőnyök sérültek, melyenként teljesen tönkrementek. A legfelső karcsú szintet hegyes, csúcsos fémfedésű toronysisak fedi.
állapot leírása:
A haragtorony állapota statikailag elfogadható, de minden más szempontból rossz. Ablaküvegei - ha voltak egyáltalán - kitörtek, a redőnyök hiányosak, így a galambok szabadon költhetnek benne. Ajtaja nem zárható, belseje teljesen tönkrement, harang sincs már benne.

Sajnos még mindig a galambok használják, sürgősen javítani kellene az állapotán!

Kereszt (0.707 km)