Elpusztult templom megmaradt tornya

_
SZAKRÁLIS ÉPÍTMÉNY
Egyéb építmény
egyéb
Tatabánya Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A 2380 tsz. műemlék része: Vendégházak, múzeum - az egykori kamalduli remeteség együttese: kastély, remeteházak és a templom megmaradt tornya; barokk, 1733-1769 között épült F.A. Pilgram tervei alapján. Az egykori rendház refektóriumában és annak előterében falképek, barokk, 18. sz. A kerítések és a kapuk szobrai J. Sartory művei.
külső leírás:
Tizenegyes és nyolcas cella között az elpusztult templom megmaradt tornya. Háromszintes, sarkított élű torony alsó szintjének északnyugati részén az elpusztult templom falmaradványai, ívindításokkal, párkányzónával, kis mélységű, barokk vonalú ívvel záródó falfülkével. Alsó toronyszint délnyugati homlokzatán sekrestye falmaradványai; templomtestbe mélyedő nagyobb szegmesíves nyílásban templomtestbe vezető szegmensíves ajtó; nagyobb szegmensíves nyílás záradékának belső ívén rokokó falfestés maradványai. Nagyobb szegmensíves nyílás fölött sekrestye félnyeregtetejének lenyomata, benne szegmensíves ajtó fülkéje; sekrestye félnyeregtetejének lenyomata fölött faltükör. Torony alsó szintjének délkeleti homlokzatán faltükörben lent fekvő ovális alakú, profilozott, kő ablakkeret, fent álló téglány alakú, füles, kő ablakkeret könyöklőpárkánnyal. Torony alsó szintjének északkeleti homlokzatán faltükör. Alsó toronyszintet záró, erős, tagolt párkány. Második, alacsony tornyszinten délnyugaton és északkeleten attika-szerű lábazaton kétoldalt egy-egy álló téglány alakú, szalagkeretes faltükör; faltükrök között újabb faltükörben tagozott, füles, szalagkeretes vakolt vakablak, délkeleten hasonló keretelésű kő ablakkeret, északnyugaton templomtest maradványai, osztópárkány. Felső toronyszint szélein oldalanként ión fejezetű pilaszter; pilaszterek között tagozott profilú, záróékes, kötényes ablakkeret, kötényén kagylódísszel. Pilaszterek fölött órapárkány alsó és felső eleme, óra. Zsindelyborítású lapos sátortető.
Kilátó.

Állapota változatlan. Talán nem is lesz állagmegóvás?