Délnyugati fal kapui

_
egyéb
Egyéb építmény
egyéb
Tatabánya Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A 2380 tsz. műemlék része: Vendégházak, múzeum - az egykori kamalduli remeteség együttese: kastély, remeteházak és a templom megmaradt tornya; barokk, 1733-1769 között épült F.A. Pilgram tervei alapján. Az egykori rendház refektóriumában és annak előterében falképek, barokk, 18. sz. A kerítések és a kapuk szobrai J. Sartory művei.
külső leírás:
Épületegyüttes délnyugati (rövid) oldalát összekötő falon egyes cellától jobbra íves szélű, egyenes záradékú oromzattal rendelkező, szegmensíves nyílású gyalogkapu. Gyalogkapu oromzatának belső oldalán párkány, fölötte tagolt profilú faltükör, faltükörben rokokó keretű, feliratos kartus; oromzat tetején rokokó talapzaton kőkereszt.

Épületegyüttes délnyugati (rövid) oldalát összekötő falon középen, két faltükördíszes, rokokó kővázával koronázott pillér között pilléres barokk díszkapu. Külső pillérek és kapu közötti fal kapu felé ívesen emelkedő. Belső kapupillérek előtt és között, íves, feliratos, záróköves kapunyílás záradékának magasságáig vörösmészkő kváderezés. Kapu záróköve fölött rokokó keretelésű kőcímer. Kapupillérek előtt előrelépő, feliratos faltükörrel díszes talapzaton egy-egy barokk szobor. Kapu ívesen záródó, faltükördíszes felső részének két oldalán egy-egy homorú ívű oromzat. Szélein golyvázott, íves zárópárkány. Cserépborítású kapun fent középen kereszt, két szélén egy-egy puttószobor. Új kapuszárnyak. Főkapu belső ívének két oldalán egy-egy nagyméretű, oromzatos, rokokó díszű, félköríves záradékú és hátfalú falfülke, záradékában kagylódísszel.

Épületegyüttes délnyugati (rövid) oldalát összekötő falon, kilences és tizenkettes cella között íves szélű, egyenes záradékú oromzattal rendelkező, szegmensíves nyílású gyalogkapu. Gyalogkapu oromzatának belső oldalán párkány, fölötte tagolt profilú faltükör, faltükörben rokokó keretű, feliratos kartus; oromzat tetején rokokó talapzaton kőkereszt.
A kapuk kőanyaga erősen pusztul; a fehérmészkőn lévő feliratok olvashatatlanná válnak.

A kapuk állapota kielégítő, a felirat nem olvasható.