Pásztó Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Fésűs beépítésű, téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős ház, Ny-i végéhez kapcsolódó keskenyebb, félnyereg-tetős toldalékkal. Oromfalas utcai homlokzata átalakítva. Udvari homlokzata középtornácos, két pillérre támaszkodó félköríves nyílásokkal; a homlokzat Ny-i végén kosáríves pincelejáró. A belsőben három teknőboltozatos helyiség; a pince középkori, dongaboltozatos, elfalazott gótikus nyílással. A ház feltehetőleg középkori falak felhasználásával a 18. században épült, majd a 19. században átalakították, 1945 után bővítették.
külső leírás:
A település középpontjában, főútvonal mellett, arra merőlegesen elhelyezett, szabadon álló, téglalap alakú alaprajzú, földszintes, cseréppel fedett nyeregtetős barokk lakóház. Az eredeti épület nyugati végéhez az, 1960-as években az eredeti épülethez képest keskenyebb, téglalap alakú alaprajzú földszintes, cseréppel fedett nyeregtetős bővítményt építettek. Utcai homlokzata teljesen átalakított, az utca felé eső 1. Helyiség, ma üzlethelység, ennek megfelelően kb. az 1980- as években az eredeti ablakokat nem nyitható épület téglalap alakú ablakokra cserélték, a két ablak között téglalap alakú, két szárnyú bejárat. Tehát a homlokzat 3 tengelyes: a-b-a. Nagyon szép viszont az északi oldali homlokzat, középen 3 pilléren nyugvó, árkádíves lopott tornác. A homlokzat nyugati végén félköríves záródású, szalagkeretes pincelejárat.
A nyugati rövidebb homlokzaton 3 osztású, szintén 1960- as években készült ablak.
Az 1960-as években toldás északi homlokzata 2 TENGELYES: B-A. Egy keskeny egyszárnyú bejárat és téglalap alakú osztott ikerablak.
A kert északi részére az 1980-as években újabb üzlethelyiséget építettek.

2008.11.23 12:39 Napváró állapot: 4 - koordináta: N 47° 55,108' E 19° 41,871' - pont: 10

Gyógyszertár működik benne, 2001-ben felújítva, a festék azóta foltos lett, az É-i oldali bejárattól balra függőleges repedés fut végig a falon.