Kőhíd és Nepomuki Szent János-szobor

Közlekedési emlék
Közlekedési emlék
közúti közlekedés
híd
Pásztó Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az r. k. templomtól (trsz.: 5764) DK-re lévő kiszáradt Kövecses-patak, feltöltődött patakmedre fölött átívelő híd. Egynyílású mellvédjei középen kihasasodnak, a hídfőkön kiszélesednek. Egy 1793-as kéziratos térképen már kőhídként jelölték. K-i mellvédjének közepén, a mellvédből kinyúló konzolon, a szent kisméretű szobra áll. A szent alakja papi ornátusban, maga előtt két kézzel tartott feszülettel látható. (A konzol párja a Ny-i mellvéden is megvan.) Az utóbbi években a szobor fölé fémkupola és védőtető került.
külső leírás:
Egykor a Múzeum tér keleti folyó Kövicses patak felett átívelő egylyukú, barokk hidacska, keleti korlátjának közepén barokk Nep. Szt. János szoborral. Azóta a patak medre szinte teljesen feltöltődött, a híd alsó részéből lassan semmi sem látható. Terméskő híd, rajta ugyanabból a mészkőből a szobor. A szobor nagyon egyszerű, népies barokk, kezében jobbra fordítva a kereszt. Szinte tartja maga előtt.
Az utóbbi években modern, kupolás védőtetőt tettek a szobor fölé.
A szobor pusztul, az alak már alig kivehető.