Sörház, Keleti épület

_
mezőgazdasági feldolgozás
borászat
pince
Komárom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Serfőzde. A 2541 tsz. műemlék része: Borpince, egykori sörház, barokk, 1760-1769. Építette: Fellner Jakab.
Az épületegyüttes legrégebbi eleme, melynek a műemlékké nyilvánítást köszönheti.
U alaprajzú, földszintes ház nyeregtetővel, cserép héjazattal. Lábazat fut rajta körbe, ezen túl homlokzatait - a Ki szárny udvari homlokzata kivételével - csak a nyílások tagolják. A nyílások téglalap alakúak, egyenes záródásúak, kereteletlenek.
Külső homlokzatai közül a D-i héttengelyes, egymástól azonos távolságban elhelyezkedő ablakokkal, az É-i elé modern (a helyszínrajzon nem jelölt) toldalék épült.
A K-i szárny Ny-i (udvari) homlokzatán befalazott kosáríves árkádok, bennük a lábazatra ültetett, fekvő téglalap alakú ablakok, valamint további, ötletszerűen elhelyezett, váltakozó méretű ablakok vannak. A középtengelyben oromzatos kapuépítmény (víztorony, topográfia kézirat, Szabó Erzsébet), széles, zsalus szárnyú pincekapuval, fölötte normál méretű, zsalus szárnyú ajtóval. A kapuépítmény mellett a tetőn szintén oromzatos szénaledobó, lathatólag ezt használják ma padlásfeljáratnak.
A D-i szárny udvari (É-i) homlokzatán széles rámpa vezet a mélyített "főbejárat" széles nyílásához. A homlokzaton még ötletszerűen elhelyezett ablakok.
A D-i szárny orommezőjében padlásajtó, két kis ablak.
Az ÉK-i sarokba két hatalmas bortárolót helyeztek el.