Kápolna

_
r.k. kápolna
kápolna
r.k. kápolna
Tatabánya Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A 9174 tsz-on nyílvántarott műemlék együttes része: Vadászház, 1850. Cselédházak, r.k. kápolna, 1879. Volt Metternich-uradalom. (Erdő- és Vadgazdaság.)
A területen több épületből álló együttes áll, egykori Metternich-uradalom épületei.
Kápolna:
Az út szemközti oldalán kis emelkedőről közelíthető meg. Téglalap alaprajzú, szabadonálló neogótikus stílusú építmény, csúcsíves bejáratához lépcsők vezetnek, előtte négy pillér kis előtetőt tart, felette a háromszögű oromzaton keretezett csúcsíves ablak nyílik. Fazsindelyes nyeregtető fedi oldalain három-három szintén keretezett csúcsíves ablak, a sarkokon és a tető vonalában armírozás díszíti a felületet.
Nyolcszögletes, törtvonalú sisakkal lezárt huszártorony emelkedik a tető fölé, az épület egyenes hátfalához nyeregtetős sekrestyeépítmény kapcsolódik, álló téglalap alakú ablakkal, felette csúcsíves ablak a hátfal elé lépő kis háromszögű oromzatos rizaliton.

Állapota jónak mondható, néhol pusztuló kövekkel.