Czóbel-villa

Ideiglenes műemléki védelem
villa
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
külső leírás:
A 19. sz. végén létesült lillafüredi villasor legjelentősebb épülete. A szabadonálló, emeletes, eklektikus stílusú épület földszinti homlokzata valkolatkváderes kialakítású, emeleti része vakolatlan natúr tégla. Az épület lényegtelen átalakításoktól eltekintve mind külső, mint belső szerkezeteit tekintve eredeti állapotában maradt fenn. Az emeleti loggiát díszes öntöttvas oszlopok támasszák alá. Jellegzetesek az épületen a kovácsoltvas díszítőelemek, amelyek az ablakok rácsozatán, a csatorna tartószerkezetin, az ablakok előtti virágtartókon és a falkötővasaknál szinte hiánytalanul, eredeti formájukban találhatók.

Szerencsésnek is érzem magam, meg nem is. Egyrészt elődeimnél pár méterrel közelebb jutottam az épülethez, mert a kapu nyitva volt, és bementem, hogy engedélyt kérjek a fényképezésre.
Nem volt szerencsém azért, mert egy határozott hangú hölgy kitessékelt, mondván, hogy lejönni sem akar, mert süt, főz hagyjam el a területet, egyébként meg rám küldi a kutyát. :-)))
Így csak a nyitott kapuból készíthettem pár felvételt, ami automatikusan záródni kezdett, és ott maradtam volna négyszemközt egy harciasra nevelt jó kis házőrző kutyával, aki már érkezett is annak rendje-módja szerint.
Mindenesetre ráközelítettem egy kicsit a részletekre, és láthattam, hogy szerencsére az emeleti loggiát alátámasztó díszes öntöttvas oszlopok, a kovácsoltvas díszítőelemek az ablakokon, a homlokzati részen, és az épület oldalán is épségben megvannak. A csatorna tartószerkezeteit már nem volt módom szemügyre venni.
Nagyon szépen gondozott, jó állapotban lévő épület.