Felszíni vízkivételi mű

Egyéb építmény
vízművek
Egyéb építmény
vízművek
Használaton kívül
rövid leírás:
Budapest ivóvízigényének megnövekedése miatt, 1957-ben a Dunából kiemelt víz mesterséges tisztítását végző telepet építettek. A Budapest É-i határában, a Szilas-patak torkolata közelében létesült telep napi 200.000 m3 tiszta vizet állított elő. A víztisztítótelep számára a felszíni vízkivételi mű szolgáltatta a nyersvizet. A vízkivételi mű egy, a part közelében létesített mesterséges sziget, illetve a szigeten álló gépház, mely négy kútból nyeri a vizet. A létesítményt a parttal csőhíd köti össze.
külső leírás:
A felszíni víztisztító mű telepétől É-ra, a Dunapart közelében a folyómederben álló mesterséges sziget (mederpillér). A sziget a Váci útról gyaloghídon közelíthető meg. A hídszerkezet statikai érdekessége, hogy a teherhordásban szerepet játszik az a két, egyenként 1400 mm átmérőjű cső, amely a nyersvizet szállítja a víztisztítótelep számára. A hídon keskeny nyomtávú sínpár vezet a gépházig, melyen - kocsi segítségével - a javításra szánt gépeket szállították a partra.
A mesterséges sziget a folyásiránnyal párhuzamosan fekvő nyújtott téglalap, É-i vége az áramlásnak megfelelően hajóorr-szerű ékalakú, D-i vége lekerekített. A sziget a folyam felé függőleges homlokfalat mutat, a part felé terméskő-borítású rézsűs.
A terület közepén zárt, bontatlan tömegű, téglatest alakú, lapostetős épület, a gépház áll. Az épület hosszhomlokzatait vasbetonpillérek közötti ablakok nyitják meg teljes magasságban. Az ablakokkal megnyitott szakasz a gépterem. A gépteremhez D-i oldalról kezelőterem, lépcsőház és szociális helyiség csoportja csatlakozik. Ennek az épületrésznek a homlokzata klinkertégla burkolatot kapott. A D-i homlokzata teljes magasságában a tengelyben lépcsőház ablakai nyílnak. A homlokzat bal felső sarkában címer látható.
Az épület nagyobbik részében gépház van. A gépcsarnok belsejében jól látható az épület vasbeton pillérvázas szerkezete és az alulbordás monolit vasbeton födém. Az épület keskenyebb traktusában álló lépcsőház és kezelői helyiség a gépterem felé üvegfalakkal nyitott.

A híd mellett, annak É-i felén, a parton, magas lábazaton vasbetonvázas, lapostetős, földszintes, téglány alakú, a vízkivételi műtől technikai és építészeti szempontból egyaránt független épület áll, mely a melyben a gravitációs csatorna szellőzőaknája áll. A homlokzatait koppolitüveg alkotja.
állapot leírása:
Az mesterséges sziget (mederakna), az épület és a híd jó állapotban van. A felszíni víztisztító mű leállításakor (kilencvenes évek) a vízkivételi mű termelését is leállították. Azóta az épület használaton kívül, de őrizet alatt áll. A többszöri kísérlet a hasznosításra, funkcióváltásra máig sikertelen volt.

Attibati állapotjelentését veszem alapul, mivel az épülethez vezető utat kerítés zárta el -az odajutás a látogatóközpont nyitvatartásától is függ ezek szerint. Jelen képek így csak a Váci út melletti állapotokat rögzíthetik.

Templom (1.291 km)
Villa (1.391 km)