Görög katolikus templom

g.kat. templom
g.kat. templom
Encs Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A görög katolikus templom 1892-1896 között, historizáló stílusban épült. Homlokzati középtornyos, egyszerűen alakított hajójához félköríves szentély kapcsolódik. Az építés idejéből származik belső berendezése, ekkor kapta teljes képsoros ikonosztázát is. A templom kifestése a XX. század második felében készült.
A templom a barokk korban kialakult klasszikus, háromosztatú alaprajzi formájával a 18. század végi kamarai típustervet követi. A görög katolikus templomépítészet ún. nyugati típusú alaprajzi formákkal válik gyakorivá Magyarországon, ennek hagyománya tovább él a 19. század végén is, stílusjegyei felfedezhetők a templomon.
külső leírás:
A középtornyos templom hajója 2-2 ablakkal tagolt, 1-1 ablakkal tagolt szentélye nem azonos szélességben, de azonos magasságban, félkörívesen zárja a hajót. Pala- és részben bádogfedéses, nyeregtetős tetőszerkezete az épület vonalához igazodik. Rizalitszerűen előrelépő középtornya kétszintes, törtvonalú sisakja bádoghéjazatos.
A körbefutó lábazat körben azonos magasságú, betonozott. A toronyalj és a hajó falfelülete lizénákkal tagolt, amelyek a körbefutó golyvázott főpárkányzat, illetve az osztópárkány magasságáig emelkednek.
Az előrelépő torony alsó szintjén kőkeretes, félköríves bejárati ajtó és karzatablak nyílik. A bejárati ajtó szemöldökmezejét konzolokon álló, felül megtört timpanon zárja, benne feliratos, füzérdíszes kis stilizált posztamens áll. A felirat: 1895. A kapu ívháromszögei koszorúmotívumosak. A szalagkeretes karzatablak konzoltagos könyöklőpárkányon áll.
A torony felső szintjének homlokoldalait egyszerű fejezetdíszes pilaszterek keretezik, az előbbivel megegyező ablakok törik át, teljes főpárkány zárja. A főnézeti oldalt még egy szalagkeretezéses körablak hangsúlyozza. A hajó homlokzatának a tornyot közrefogó két oldalsó tengelyén nincs nyílás. A tető tagolatlan oromzatát két oldalról egy-egy négyszögpilléren álló kereszt fogja közre.
A hajó- és szentélyablakok kiképzése megegyezik a toronyablakok kiképzésével.
A templomkertben korpuszos kőkereszt áll, amelynek felső harmadán az INRI felirat látható. Posztamensének homlokoldalán félköríves mezőben felirat és 1892-es évszám.

állapot leírása:
A templom külső vakolata viszonylag jó állapotban van, egyes helyeken vizesedések nyomai fedezhetők fel.
A belső felújított, jó állapotú.

A homlokzatán a bejárat bal oldalán a rizaliton egy kisebb, a tornyán nagyobb területen leesett a vakolat. Belül szépen rendben tartott minden.

feszületek (3.332 km)
Péchy-kúria (3.408 km)