Grassalkovich-uradalmi lakóházak

Gödöllő Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A gödöllői Grassalkovich-kastély parkjának K-i sarkában álló két lakóház, a 18. sz. végén az uradalom főtisztjének, illetve számtartójának lakásaként épült.
külső leírás:
A Grassalkovich-kastély főépületéhez délkeleti irányában kapcsolódó melléképületek sorában utolsóként, a Martinovics utca sarkán álló, E alaprajzú épületcsoport. Eredetileg két ház volt, jelen formájában kilenc ingatlanra oszlik. Az 5851/3 és 5851/4 helyrajzi számú ingatlanokat elválasztó határ az előírásoknak nem megfelelően, az épületen belül húzódik.
Az ÉK-DNy-i irányú fő épületszárny eredetileg kéttraktusos volt, jelenleg az udvarok felől tornác is bővíti. DNy-i végéhez és közepéhez egytraktusos hosszabb épületszárnyak csatlakoznak merőlegesen, az ÉK-i végéhez egy helyiségnyi fejrész csatlakozik, az udvari oldalán tornáccal. Az Ady Endre sétány 10. sz. ház udvarát DK (Martinovics u.) felől utólagos toldalék épületszárny határolja. A fő épületszárny ablakai két irányba; az udvarokra, illetve ÉNy-i irányban a kertre néztek, az É-i rövid merőleges szárny az Ady Endre sétány felőli homlokzatot alkotja.
állapot leírása:
Az épületek viszonylag jó műszaki állapotban vannak, használatban vannak, karbantartásuk folyamatos.

A legutóbbi jelentés óta sokat hanyatlott az akkori állapot. Különösen a 4-es számhoz tartozó épületek sodródtak a pusztulás szélére.Feltehetően elhagyatott.

Léda ház (0.248 km)