Baranya
Siklós Körzeti Földhivatal
Vegyes
rövid leírás:
Az 1856-ban épült, utca közepén álló Református templom (hrsz: 67) egyhajós, egyenes szentélyzáródású, homlokzata előtt álló tornyán párnatagos, törtvonalú sisak. Vakolatlizénákkal tagolt oldalhomlokzatain és tornyán félköríves záródású ablakok nyílnak. Oromfala törtvonalú.
külső leírás:
A templom négyzet alaprajzú, 3 részre tagolt tornya a főhomlokzata elé ugrik, az oldalsó oromfalak ívesen csatlakoznak hozzá. A toronytestet a főhomlokzat irányába kör-, majd nyolcszög-, végül félköríves ablakok tagolják. Ez utóbbi ablaktípus látható a torony többi 3 oldalán is. A tetején hagyományos hullámtagos, lanternás barokk toronysisak kapott helyet, rajta az 1856-os dátummal. Az egyszerű bejárat mellett a szemöldökig felhúzódó lábazat felett két oldalt 1-1 ión fejezetű pilaszter található. Ugyanez ismétlődik meg a homlokzat két végénél is, a magas lábazati zónát elhagyva. A kapu fölött a falu első és második világháborúban elesett áldozatainak emelt két emléktáblát helyeztek el. E fölött található a toronynál már említett körablak. A templom északi és déli oldalai megegyeznek egymással: a 3 félköríves ablakot 1-1 magas lábazati zónára helyezett pilaszterpár választja el egymástól, délen a középső tengelyben mellékbejárat nyílik, a szintet széles zárópárkány zárja. A szentély egyenes záródású, a szentélyablak kör formájú.

A templom műemléki környezetébe javasolt Molnárház a Fő út 7. sz. (hrsz.: 13) alatt áll. A településre eredetileg jellemző fésűs beépítésben oldalhatáron álló, L alaprajzú földszintes, nyeregtetős épület, udvari homlokzatán mellvédes pilléres tornáccal.

Szintén a templom műemléki környezetébe javasolt, a molnárház szomszédjában, a Fő út 6. sz. (hrsz.: 15) alatt álló orvosi rendelő, egykor lelkészlak épülete. Beépítése, kialakítása a molnárházéhoz hasonló.

állapot leírása:
A templom jó műszaki állapotban van. Külső felújítását 10 éve, a belsőt 3 éve fejezték be. Sajnos a belsőben ennek ellenére a tetőzet állapota miatt máris ázások nyomait látni (vakolatlepergések). Szintén nedvesedés okozta foltok jelentkeznek a lábazatnál is. Az ablakok sem szigetelnek jól, mivel lecsurgó csapadék nyomait észlelni.

Az első kép fogadott. A toronysisak lekerült. Látszik, hogy milyen állapotban van, rozsdásodik, fa szerkezete elkorhadt. Furcsa a templom a toronysisak nélkül.

Szabolcsi árok (3.302 km)
lakóház (3.768 km)