Cserkesz utcai zsinagóga, Hitközségi székház és lakóház

zsinagóga
helyrajzi szám:
41510/7 <span class="gray">(környezet: 41510/8, 41529, 41530/2, 41531, 41538, 41636/2, 41537)</span>
rövid leírás:
A Kőbányai Izraelita Hitközség megrendelésére készült keleties-szecessziós stílusú zsinagóga és Hitközségi székház és lakóház. Schöntheil Richárd tervei alapján Sorg Antal építette (1909-1910), amely az eredeti funkciónak megfelelően 1966-ig működött. Ez a viszonylag hosszú idő - közel hatvan év - jelentősen hozzásegített ahhoz, hogy az épület majdnem eredeti állapotában fennmaradjon. A későbbi használók (Mezőgazdasági Múzeum, Nikex Külkereskedelmi Vállalat, Magyar Televízió) 1989-ig nem tekintették végleges telephelyüknek az épületegyüttest, ezért az állagmegóváson kívül szerkezetileg nem nyúltak hozzá. A jelenlegi tulajdonos - Evangéliumi Pünkösdi Közösség Emberbarát alapítvány - az elmúlt 16 évben minden felújítás során figyelembe vette az épületegyüttes megőrizendő értékeit.
A dokumentáció alapján nem leírható.
állapot leírása:
Az épület állaga jó, bár a tető javításra szorul, mivel több helyen is beázik. A beázás nyomai leginkább a zsinagóga északi oldalán lévő női karzat feletti boltövön, illetve a nyugati oldalon találhatók. Problémát jelent a kupola díszítéseként szolgáló kockák stabilitása, többet közülük újra kellett rögzíteni.

2018.09.09 12:29 pszirmai állapot: 5 - pont: 12

Ismét megnéztük. Most be is invitáltak, így belülről is körbenézhettünk. nagyon szép. Képeket nem csináltunk belülről, örültünk hogy szívélyesen behívtak minket.
Kívül - belül elképesztően jó állapotban van. bent az üvegek nagyon szépek, ahogy a napsütés áthatol rajtuk!