Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
11738
törzsszám:
16180
szélesség (lat):
N 47° 30,252'
hosszúság (lon):
E 19° 2,320'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
jelenlegi kategória:
Lakóépület
jelenlegi főtípus:
lakóház
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
14434
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
állapot:
Vegyes
külső leírás:
A lakóház ötszintes, háromemeletes saroképület. A terület alaprajza szabálytalan téglalap, melyen a hosszan elnyúló épülettömeg két belső udvart fog közre. A központi mag a lépcsőháznak ad helyet, ettől jobbra és balra indul a folyosó a különböző szinteken, mely az alaprajzot követve a sarkokban megtörik, majd folytatódik. Erről nyílnak a lakások. A folyosó végén mindkét oldalon lépcsőtornyok találhatók. Az oldalhomlokzatok hattengelyesek, a Szilágyi Dezső tér felé tizenkilenc tengelyes az épület. Sarkain egy - egy tengely, a középrészen öt tengely rizalitszerűen kiugrik. A homlokzatok négy szintre osztottak, a pince szint feletti kettő sávozott falfelületű, melyet hangsúlyos osztópárkány zár le körbefutva az épületen. Az ablakok a legalsó szinten körívesek, míg felettük egyenes záródásúak. A felső két szint gazdagabb díszítést kapott. A falmező osztatlan, ám az ablakok keretezése dominál. A harmadik szint aedikulás - köríves keretezést, míg a felső szint füles, záróköves keretezésű ablakokkal megnyitott. A konzolokra támaszkodó koronázópárkány felett baluszteres attikafal emelkedik.
A templom felé néző homlokzat középtengelyében található a kapuzat, melyet páros falpillérek, és az azokra támaszkodó balusztrádos erkély fog közre. A falpillérek közeit alul koszorúval díszített releif, és felette aedikulát mintázó vakfalmező díszít. A kiugró öt tengely felső két szintjét pillérek fogják át. Egy pillér hosszhoz egymás alatt elhelyezett két ablak tartozik. Az alsók balusztrádos mellvéddel, félkörívvel, maszkos zárókővel, és e felett timpanonnal hansúlyozottak, míg a felső szinten egyszerűbb füles - téglány alakú falmezővel díszített szemöldökpárkánnyal jelennek meg. Ezen a szakaszon a balusztrád helyén római számmal ellátott attikafal látható. Felirata: A:D: MDCCCXCIX. A szélső rizalitok egy - egy tengelye megismétli ezt a díszesebb építészeti megformálást. A középtengelytől balra található hat tengelyben a homlokzatsíkjából visszaugratott falmezőkben portálok lettek kialakítva, melyeket dór oszlopfejes pillérek tagolnak.
Az oldalhomlokzatok hataxisosak. Kialakításuk hasonló: a főhomlokzat felé eső első tengely rizalitként kiugrik, az ablaknyílások követik a főhomlokzat ablakainak ritmusát, az alsó és felső két szint különválasztása itt is tetten érhető. Az eltérés abban mutatkozik, hogy az alsó szinten a kapu helyett nagy bélletes ablak kapott helyet. A Fő utca és a Duna felé egykor portál nyílt, ma már ablaknyílás látható. Különbség jelentkezik a Fő utca felé néző homlokzat alsó szintjén, ahol a középmező visszaugratott, öt falpillérrel kialakított nagy portáljai találhatók.
állapot leírása:
A lakóház külső homlokzatán a vakolat pereg, néhol már a csupasz falfelület látszik, vagy éppen falfirkákkal csúfított. Ezzel szemben a belső falfelületek állapota az 1985-ös helyreállításnak, és megóvásnak köszönhetően jó állapotban vannak.

Állapotjelentések

2010.02.28 13:54 klo állapot: 3 - pont: 4

Az épület állapotában továbbra sincs változás, ezért adtam 3-ast. Addig kellene elkezdeni a homlokzat helyreállítását, amíg nem romlik tovább az állapota.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.067 km)
Lakóház (0.087 km)
Lakóház (0.090 km)
Lakóház (0.100 km)
Lakóház (0.104 km)
Lakóház (0.111 km)
Budai Vigadó (0.136 km)
Lakóház (0.149 km)
Lakóház (0.156 km)