Balatonfüred Körzeti Földhivatal
Vegyes
rövid leírás:
A település központi részén, a fő utcában fekvő, két ingatlan összevonásából kialakult, széles, hosszában megosztott ingatlanon álló L-alaprajzú lakóépület. Utcai homlokzata hattengelyes. A szomszédos telekhatárra épült régebbi, udvari szárnya 4 helyiséges, melyhez a merőlegesnél kissé nyitottabb szögben kapcsolódik az utcavonalra épített kéttraktusos, 4 helyiséges szárny. Az utcai szárny első két helyisége csehsüveg boltozatos. A lakóépület részben alápincézett. Az udvari szárnyhoz soros elrendezésben csatlakozó istállót lebontották. A szemközti telekhatáron hosszanti fekvésű, nagyméretű, négy helyiségre tagolt magtár húzódik. Az udvar közepén láncoskút áll.

Településtörténet és népi építkezés

Telekelrendezés
Két telek összevonása révén kialakult, széles, a hátsó végétől megfosztott, szabálytalan négyszög alakú telek. A telken az egyik szárával az utcavonalra, másikkal a szomszéd telekhatárra emelt, L-alaprajzú épület helyezkedik el. A lakóépület utcavonalra merőleges szárához eredetileg az oldalhatár mellett húzódó gazdasági épület, istálló csatlakozott. A telek szemközti oldalán, szintén az oldalhatárra épített, nagyméretű magtár áll. Az udvar közepén kút található.
A telket az utca felé kőkerítés határolja. A kőkerítés és a lakóépület között pillérek közé állított nagykapu nyílik. A lakóépület udvari szárnyának folytatásában - feltehetően az egykori istálló maradványaként -, valamint a magtár folytatásában szintén kőkerítés határolja a telket.
Külső megjelenés
Az épület utcai homlokzata hattengelyes, az első ablakot azonban a 20. század második felében megszüntették. Az utcai homlokzaton lévő ablakok fölött egyszerű vakolatpárkány húzódik.
Az utcai szárny udvari homlokzatán négy ablak, s a négy lépcsővel ellátott, kétszárnyú, egyrétegű, a külső oldalán zsalus borítású, felső részén üvegezett központi bejárati ajtó, valamint a süllyesztett pincebejárat helyezkedik el. Az udvari szárny udvari homlokzatán két ablak, és egy ugyancsak lépcsőkkel ellátott, kétszárnyú, egyrétegű, betétes, felső részén üvegezett bejárati ajtó található.
Az épületen található valamennyi ablak kétrétegű, pallótokos, hatszemes és a külső és belső szárny között ráccsal ellátott. Az utcaára, illetve a szomszéd telek felé néző ablakok belső spalettával vannak ellátva. A spaletta az ablaktokban kialakított fa fülkébe teljesen belesimul.
Melléképületek
A lakóépülethez soros elrendezésben istálló kapcsolódott, melyet az 1950-es években lebontottak.
A lakóépülettel szemközti telekhatáron elhelyezkedő magtár jelenleg is áll. A magtár négy helyiségre tagolt: kamra - magtár - fáskamra - ólak.

Az udvar közepén láncoskút helyezkedik el. A láncoskút a kerekeskút válfaja, melyben a kútház nélküli, fedett kút fölött elhelyezkedő kerék a két oldalán lévő csöveken átvezetett láncot húzza. A gumigolyós lánc felnyomja a vizet, ami a kút kivezető csövén ömlik ki.
állapot leírása:
A lakóépület épületszerkezetei stabilak, részlegesen azonban felújításra szorulnak. Viszonylag rossz állapotú a tetőzet. A vakolat sok helyen mállik, vizesedés azonban nem tapasztalható.
A lakóépülethez tartozó gazdasági épület igen rossz állapotú, részben romos, a fáskamra födém és tetőszerkezet nélkül áll.

Változatlan állapotban.