Korona Szálló

kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
szálloda
szálloda
helyrajzi szám:
2527/3 <span class="gray">(környezet: 2528/1, 2426, 2427, 2428, 2432/1, 2519/1, 2519/3, 2519/4, 2525, 2527/2, 2527/4, 2528/2)</span>
30456
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
Vegyes
rövid leírás:
A zártsorban álló, körülépített udvarú, kétemeletes szállóépület, melyhez kisebb hátsó udvar is kapcsolódik, Miskolc egyik legrégebbi középülete. A mai épület két szakaszban, 1894-ben Adler Károly, és 1927-38-ban Bloch Alfréd ás Stimm Lajos tervei szerint épült, mindkétszer historizáló, neobarokk stílusban. Az épület magában rejtheti az e helyen a 14. század óta állott korábbi fogadók és szállók bizonyos részeit is.

külső leírás:
A tizenhárom tengelyes épület, öttengelyes, háromszakaszos attikával koronázott középrizalittal került kialakításra. Földszintjén a középső tengelyben kosáríves, ennek két oldalán félköríves záradékú nyílások metsződtek az erősen kváderezett falsíkba. A homlokzati szakaszonként összefüggő, karcolt kváderezésű, széleiken armírozott emeleti falszakaszokon barokkos jellegű ablakok nyílnak. Az oldalszakaszokon és a középrizalit második emeletének szélső szakaszain egyenes, a középrizalit első emeletének szélső tengelyeiben és a második emelet középső tengelyében timpanonos szemöldökpárkány található. Az első emeleti középső tengelyben csonka szegmensíves szemöldökpárkány található. Az első emelet középtengelyében konzolos erkély található kovácsoltvas korláttal; az erkélyajtó fölötti vakolt oromdíszben, a szemöldökpárkány csonka szegmensívei között Miskolc város színezett címere látható. Az épület első és második emeletén a második és tizenkettedik tengelyben egy-egy kovácsoltvas korlátú erkély került kialakításra.
Az épület részben szabadon álló jobb oldali és hátsó homlokzatán szalagkeretes nyílások találhatóak. Az udvari homlokzat szintén szalagkeretes, néhol szemöldökpárkánnyal gazdagított nyílásokkal van tagolva. A hátsó keresztszárny udvari homlokzatán gazdag stukkódísszel keretelt, két szint magas, kosáríves ablakcsoport található, mely előtt konzolos, baluszteres korlátú külső erkély, fölötte pedig vázákkal és címerdísszel koronázott attika található. Az ablak két oldalán pilasztereken puttók ülnek.
Az épületet cserépborítású nyeregtető fedi.
állapot leírása:
Az épület homlokzata ázik, vakolatdíszei gyorsan pusztulnak. Az épület nagy része használaton kívül van, egy részében használtruha üzlet működik. A jobb oldalszárny földszinti része, a lépcsőház és a díszterem jó állapotú, benne filmszínház üzemel. Az épület udvara el van hanyagolva. Az épület, bár ázik és összességében rendezetlen benyomást kelt, viszonylag jó állapotban van, ám mindemellett folyamatos és gyors romlást mutat.
Lakóépület (2017.11.06 20:06 fehér)

2017.04.05 11:27 fehér állapot: 1 - egyéb

Sajnos, a szállót hiába hirdeti a város, talán a vételárat határozta meg túl magasan, mert egyelőre nincs vevő. A szándék most is az, hogy maradjon meg az eredeti funkciója szerint szálló, a CINEMA-központot most nem hallottam emlegetni.
Ezúttal "közelebb" mentem a részletekhez, ebből látszik, hogy milyen exkluzív épület volt hajdanán. Nagyon rossz látni, mint pusztul a belváros kellő közepén, az utcai homlokzat takarásában az épülettest.