Űrtávközlési Földi Állomás

posta és távközlési épületek
Tapolca Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A dörögdi völgykatlanban álló négyszintes, kör alaprajzú adóépület, tetején 12 m átmérőjű, 60 tonna súlyú parabola antennával. Épült a Szovjet Posta Tervező Intézet és a budapesti Postai Tervező Intézet tervei alapján. Az adóépületet félkaréjszerűen földszintes kiszolgáló épület keretezi, tervezője Kovács Sándor.
Épületleírás
A dörögdi völgykatlanban a szántóföldből pontosan 4 hektárt kihasító szabályos négyzet alakú telken négyszintes, kör alaprajzú adóépület tetején áll a 12 m átmérőjű, 60 tonna súlyú parabola antenna. Az adóépületet félkaréjszerűen keretezi a Kovács Sándor által tervezett földszintes kiszolgáló épület.
A belső tér kiképzését, a lépcsőket, a különböző belmagasságokat a funkcionális igények szabták meg. Az állomás épülete, valamint belső építészeti kialakítása, bútorzatával együtt máig érintetlenül őrzi a 70-es évek ízlésvilágát.
Az épület földszintjén a kiszolgáló berendezéseken kívül irodák és szociális helyiségek kaptak elhelyezést. A földszint felett járható, 2 m belmagasságú technológiai szintet, egyfajta "járható álpadlót" alakítottak ki, mely a harmadik szint gépészetétének elhelyezését, könnyű, gyors, átlátható szerelését, karbantartását teszi lehetővé. A harmadik szinten a műszaki berendezések, az antenna mozgásáért felelős berendezések, a tényleges adó-vevő egységek kaptak helyet. A legfelső szint a harmadik szintnél kisebb átmérőjű henger, speciális, az antenna mozgásából fakadó rezgéseket lecsillapító, belógatott födémmel készült. A tengelyben álló antenna mintegy megkoronázza az arányos, a funkciót tükröző konstrukció jegyeit mutató, mégis jó érzékkel megfogalmazott, épületet.

Műszaki leírás
Az állomás korszerű digitális hálózaton át többirányú elérhetőséggel csatlakozik a nemzetközi telefonközpontokhoz és más felhasználókhoz, így kiinduló és fogadó pontja a nagy távolságot áthidaló televíziós csatornáknak és a kontinensen kívülre menő telefonforgalom egy részének
Míg a kezdeti időkben az Interszputnyik rendszerben üzemelő állomás főleg a televíziózásban játszott szerepet, jelenleg a forgalom döntő részét az Európán kívülre irányuló nemzetközi kapcsolt telefonforgalom adja.

A telephelyen jelenleg három űrtávközlési földi állomás működik:
Balaton 1 Az Interszputnyik rendszer atlanti-óceáni régiójában,
Balaton 2A Az Intelsat rendszer atlanti-óceáni régiójában,
Balaton 3A Az Intelsat rendszer indiai-óceáni régiójában.

A taliándörögdi állomás a Föld távoli területeivel biztosít összeköttetést, jelenleg a partnerországok száma 16. A földi állomásokon keresztül lehetőség van közepes és nagy sebességű adatátvitelre, interkontinentális műholdas televíziós közvetítésre és telefoncsatorna-átvitelre a világ több mint száz országába: Sydney-től Rióig, Fokvárostól Montrealig. Az űrtávközlési rendszer biztosította adatátviteli sebesség 512 Kbit-től 2 Mbit-ig terjedhet. Ez a gyakorlatban 8-30 telefoncsatorna forgalmának felel meg.

állapot leírása:
Az épület jó állapotban van. Folyamatos használata és karbantartása, a magas műszaki igényeket támasztó technológia az épület állandó műszaki felügyeletét vonta maga után.

Csalódott voltam, hogy nem lehetett bejutni, ezért 4-re értékeltem, csak a kerítést és mögötte az őröket, kutyákat láttam!

Híd (1.395 km)
Templomrom (2.299 km)