Törley-kastély

helyrajzi szám:
220686, 220683, 220684 <span class="gray">(környezet: 223556, 220685, 220689, 220721, 220722, 223555, 223557, 220588/1, 220754, 220677, 220678, 220679, 220680, 220681, 220682, 220687, 220688, 220723, 220725, 220755)</span>
Vegyes
rövid leírás:
A budafoki Anna utca 5. szám alatti Törley-kastély tervezőjeként a szakirodalom ifj. Ray Rezső Vilmost tartja nyilván. A kastély két ütemben épült, az építkezés 1896 körül kezdődhetett meg, s valószínűleg 1904 végére készült el teljesen az épület. A kastély stílusának és tömegformájának megválasztása nem véletlen: a francia pezsgőt gyártó Törley József kastélyát értelemszerűen a francia vár- és kastélyépítészet emlékei alapján terveztette meg.
A nyugat-keleti irányú enyhe lejtésű domboldalon - a pezsgőpincék és a gyár épületegyüttese felett - helyezkedik el az összetett, változatos tömegű épületet. A két periódus külső kialakítása stílusában megegyező. Az épület külsejét bástyaszerű részek, saroktornyok, konzolsoros párkányok, pártázatos mellvédek, díszes bádogos- és vasműves munkák teszik változatossá. Az épületbelső nagyrészt átalakított, az eredeti kialakítást őrzi a főlépcsőház, valamint a klasszicizáló stílusban kialakított földszinti zeneterem.
külső leírás:
A nyugat-keleti irányú enyhe lejtésű domboldalon - a pezsgőpincék és a gyár épületegyüttese felett - helyezkedik el az összetett, változatos tömegű épületet. A két periódus külső kialakítása stílusában megegyező. Az épület külsejét bástyaszerű részek, saroktornyok, konzolsoros párkányok, pártázatos mellvédek, díszes bádogos- és vasműves munkák teszik változatossá. A kastély bejárata fölött a Törley-címer két oldalán egy-egy alakos faragású római kő van befalazva. A kastély stílusának és tömegformájának megválasztása nem lehetett véletlen, a francia pezsgőt gyártó Törley kastélyát értelemszerűen a francia vár- és kastélyépítészet emlékei alapján terveztette meg. Eredeti állapotban maradtak fenn az épület kovácsoltvas lámpái, kandeláberei, korlátai, zászlótartói és kapui.
állapot leírása:
Az épület műszaki állapota rossz, bár jelenlegi kezelője az alapvető állagmegóvási munkákat elvégzi az épületeken és a parkban, az épület közműrendszere elalvult, és teljes felújítása volna szükséges. Erre az állami tulajdonban levő épület kezelőjének nincsen anyagi lehetősége. Mivel az épület nem eredeti rendeltetésének megfelelő használatban van, az eredeti kialakításhoz képest jelentős változtatásokat szenvedett el a múltban, hogy új funkciójának megfelelhessen (lásd a II.2.b és a II.3.a pontok alatti leírásokban). Jelenleg további változtatások, átalakítások az épületeken nem zajlanak.

"Törley-kastély" (2009.08.28 14:22 rlevente)

Számomra rejtély hogy miért pont egy kastélyt találtak a legalkalmasabbnak sugárbiológiai kutatóintézet céljára -a zűrzavart fokozza hogy a névadó az a Joliot-Curie aki esetében a róla elnevezett teret átnevezték a XII. kerületben -ott nem szalonképes, itt igen (?) A kastély változatlan állapotú kívülről.