Római katolikus kápolna

kápolna
r.k. kápolna
kápolna
r.k. kápolna
Dunaújváros Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az Ercsi Cukorgyár építtette a munkáskolónia mellett sokszögzáródású szentéllyel szabadon álló egyhajós, torony nélküli neogótikus kápolnát, melyet mintába rakott, színes, Zsolnay majolikacseréppel fedett nyeregtető fed. Tervezte Frank Ágoston és Goszleth Lajos. Stílusban tartott berendezése ép. A színes üvegablakok Róth Miksa művei.
külső leírás:
A település Ny-i részén, bekerített telken szabadon álló, torony nélküli, egyhajós kápolna. A hajónál keskenyebb szentélye a 12szög 5 oldalával záródik, a hajónál kissé szélesebb előcsarnokának négy sarka pillérekkel megerősített. É-K-i főhomlokzatán bélletes kapuzat nyílik, az oromzaton mérműves körablak. Az előcsarnok két oldalán és a főhomlokzaton csúcsos ívsor húzódik, a tető színes zsolnai majolikacseréppel fedett.
állapot leírása:
A templom ép, megőrzött, az eredeti állapotával szinte megegyező állapotban maradt fent. Szerkezeti hibák, repedések nem láthatók. A hajó D-K-i sarkánál, a diadalív előtt a padló kissé megsüllyedt. A szentély külső falára villanyóraszekrényt szereltek fel.

A bejáratnál a timpanonban ikeás óra, a szentélynél kívülről kapcsoló doboz :-( Kár érte, pedig szépen karbantartott épület, de ezek a pici beavatkozások rémesek.

Malom (1.383 km)
Címer emlékmű (1.919 km)