Magtár

Agrár műemlék
magtár
Agrár műemlék
mezőgazdasági tároló
magtár
rövid leírás:
Téglány alaprajzú, háromszintes, nyeregtetős épület mely a település központjától távol, egy földutakkal szegélyezett, körben beépített, kis dombon áll. Belső terét eredeti faszerkezetei öt szintre osztják. A kapukereten az 1784-es évszám olvasható. Feltehetően a Brunszvik-Dreher-kastély uradalmához tartozott.
külső leírás:
Téglány alaprajzú, háromszintes, palával fedett nyeregtetős épület a település központjától távol, egy földutakkal szegélyezett, körben beépített, kis dombon áll. Bejárati oldala tengelyében nyílik a tordasi kőből készült, évszámos zárókővel díszített, szegmensíves keretezésű, kétszárnyú ajtó. Két oldalán 4-4 fekvő téglány alakú, szintén tardosi kővel keretezett ablak nyílik. A második és harmadik szinten 9, az előbbiekkel azonos kialakítású ablakok vannak, melyek közül a 2., 4., 6., és 8. tengelyben lévők vak nyílások. Az ablakokat beeresztett rácsok védik. A homlokzatot az első, harmadik és hatodik tengelyben, valamint a nyolcadik tengely után kis kiülésű, kiugró falsávok tagolják. A homlokzat jobb oldalához egy tengely szélességű, egy szintes, lapostetős toldalékot építettek, melyhez betonozott rámpa vezet. A hátsó homlokzat szintén 9 tengelyes, a tengelyek között utólagosan hozzáépített, öt, egyenes vonalú, keskeny, falazott támpillérrel. Egyes nyílások itt is vak nyílások. A két oromfalon négy szinten két ablak nyílik, az oromzat végében még egy ablaknyílással. A tetőn két szinten síkba illesztett tetőablakokat helyeztek. A tető jobb oldalán kiugró tetőablak van. Az épületen egyszerű lábazat fut körbe. Az épület kő és tégla, vegyes falazású.
állapot leírása:
A magtár állapota rossz, a falak nedvesek, a vakolat erősen hullik. Az oromfalakon és az azokhoz közeli homlokzatokon függőlegesen elhelyezett vaspántokat helyeztek el. A vastag falak ellenére az épület süllyed, repedezik.

Valami javítás történt: a tető egy része kicserélve. De a maradák is rászorult volna.
Az esőcsatornák a semmibe vezetnek.