Vásárcsarnok

kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
vásárcsarnok
vásárcsarnok
helyrajzi szám:
4098 (környezet: 4092/4, 4097, 4099, 4100, 4101, 4102, 4103, 4183, 4185, 4186, 4187, 4188, 4194, 4195)
30456
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
rövid leírás:
A város piacának szélén álló, főhomlokzatukkal főút felé néző három darab, egymással párhuzamosan elhelyezkedő épület. A két kísérő épület földszintes bazársor, a középső épület, háromhajós, bazilikális kialakítású vásárcsarnok. A csarnok homlokzatait, timpanonjait neoklasszicista stukkódíszek és vasrácsok díszítik. Belseje modern, dísztelen, vasbetonvázas szerkezetű. Tervezte Wellisch Andor és Münnich Aladár.
külső leírás:
Az épület alá van pincézve, felső tere háromhajós, bazilikális kialakítású, vasbetonvázas szerkezettel készült. Rövid- és hosszoldalainak közepén egy-egy bejárat található, melyet sarkain és csomópontjain rozettákkal díszített pálcás osztású vaskapu zár. Az épület párhuzamos homlokzatai egymással szimmetrikus kialakításúak. A rövid homlokzatok fogrovatsorral kísért profilozott peremű timpanonnal vannak zárva, melyekben eredetileg mindkét oldalon egy-egy óra volt, számlapja körül bőségszaruk, melyekben gyümölcsök találhatóak és melyekből indák ágaznak a sarkok felé. (Ezt, az 1944-es bombázások során elpusztult timpanondíszt, nemrég pontosan helyreállították, ám az óra helyére ekkor címer került.) A timpanon sarkain egy-egy szobortalapzat áll, csúcsára hasonló talapzaton Miskolc város kőből faragott címere került, mely 1944-ben szintén elpusztult. (Ennek pótlása nem történt meg.) A homlokzatokon profilozott szalagkeretekkel összekapcsolt ablakcsoportok nyílnak, melyeken átlós merevítőkkel ellátott négyzetekből álló vasrácsok találhatóak. A épület tömbjének bazilikális főtömegét pilaszterekkel tagolt falú, alacsonyabb helyiségsor fogja körül.

Bazársor:
Az épületet kétoldalt egy-egy párhuzamos, földszintes, pavilonszerű végein pilaszterekkel, oldalhomlokzatain lizénákkal tagolt homlokzatú épület kíséri. Ezek az épületek a csarnokkal egyszerre épültek, stílusukban vele harmonizálnak.
állapot leírása:
Az épület fel van újítva, szinte kifogástalan állapotú. A két bazársor, bár építészeti szempontból jó állapotúak, egymástól és a csarnoktól eltérő színezésű és rendezetlen képet mutat.

A régi piaci épület teljesen rendben van tartva. Az új része nekem nem tetszik.