Grabovszki-ház

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
Vegyes
rövid leírás:
A keretes beépítésű lakóház a 18. század végétől kezdődően, több szakaszban épült ki. Legrégebbi része a telek nyugati oldalán álló görög borkereskedő ház, mely majdnem teljesen érintetlen állapotban maradt fenn. Ehhez kapcsolódik egy a 19. század első felében épült egyemeletes klasszicista, és egy 1884-ben épült szárny, melyet az 1960-as években emeletessé bővítettek.
külső leírás:
A barokk homlokzatrész pilaszterekkel, faltükrökkel és falsávokkal van tagolva. Oldalszakaszainak ablakai fölött profilozott kosáríves szemöldökpárkány alatt rokokó jellegű stukkódísz található, a középszakasz két ablaka fölött hasonló stukkódísz fölött függönyíves szemöldökpárkány nyugszik. A homlokzatot profilozott párkány zárja. Az épület telekhatárhoz kapcsolódó udvari szárnyán, az utcai traktusba hullámos szemöldökpárkányú, felülvilágítós, záróékes, kőkeretes ajtó nyílik, mely ajtót barokk vasalatokkal díszes vasajtó zárja. Ugyanilyen ajtó található az épület udvari szárnyának emeletes hátsó szakaszán. A két fém ajtószárny között jelentős különbség van: míg az emeleti szárnyak kétfelé nyílnak, addig a földszinti jobbra nyíló, sarokpántokkal kapcsolt szakaszokból álló harmonikaajtó. Az épület udvari szárnya fele hosszon földszintes, hátsó szakaszán emeletes kialakítású. A földszintes szakasz előtt haladó, emeletre vezető lépcső alatti falazatban kőkeretes, vasrácsos pinceablak nyílik, rajta felfelé nyíló, vaslemezből készült csapóajtó látható. Az emeletre vezető lépcső mellett, a nyugati szárny falában vakolt szalagkeret alól nemrég került elő egy felső sarkain ívelt, záróékes, enyhény profilozott szalagkeretű kőkeretes ablak, melynek szárkövein vasalatnyomok találhatóak. Az épület nyugati, udvari szárnyának déli szakasza emeletes kialakítású. Az emeletes rész külső folyosóját szélein pilléreken, középen toszkán oszlopon nyugvó kétszakaszos, kosáríves árkádok tartják. A toszkán oszlopon nyugvó, a boltszakaszokat elválasztó harántborda épület felőli válla a falba épített négyzetes kőpilléren nyugszik, melyre a falban az udvari árkáddal megegyező ívű téglaborda feszül. A árkádok és a fal között két csehsüveg boltozatos szakasz található, melyek közül az északi szakaszban három kampóra rögzített vaskarika található. E szakaszban az épület falán két hatosztatú ablak nyílik, melyekben egymás felé hajló volutákból képzett vasrács található.
A déli, klasszicista épületszárny kilenctengelyes déli homlokzatán háromtengelyes szakaszok találhatóak. A falszakaszokat pilaszterek tagolják, az ablakokat vakolt szalagkeretek fogják körül, a homlokzaton profilozott övpárkány fut végig, és háromrészes, profilozott, fogrovatsoros párkányzat zárja. Az épületszárny négytengelyes keleti homlokzata hasonló kiképzésű. A barokk kori utcai szárnyat és az északkeleti épületrészt erős eresz alatti külső folyosó köti össze, melynek járófelületén mintás terrazzo burkolat található. Az északkeleti épületrész homlokzatát pilaszterekkel, öv- és zárópárkánnyal tagolták, ablakait vakolt szalagkerettel látták el. Kapualja síkmennyezetes. Udvari körfolyosója hullámos ívű konzolokon nyugszik.
állapot leírása:
Az épület, bár viszonylag jó állapotban van, erősen elhanyagolt képet mutat. Külső vakolata sok helyen felázott, hullik. Homlokzatát számtalan hirdetés és falfirka csúfítja. Ablakai nagyrészt eredetiek, festésük erősen hiányos. Tetőzete épnek mondható, csatornázata sérült, a falat áztatja. Terrazzo burkolata repedezett, kőkeretes ajtai olajfestékkel szürkére, illetve feketére vannak mázolva.
Lakóépület (2009.10.26 06:21 QnJ)

A Rákóczi utca 14. szám két épületegységből áll. A jobboldali részt és z egész ház földszintjét felújították pár éve, de a homlokzati falon a jelentkeznek már a falhibák. Az alacsonyabb rész földszintjén magáncégek, szolgáltatók dolgoznak, a a jobb oldali szárnyban szolgáltató cég működik. Ide csak hosszas utánajárást követően kaptam engedélyt felvételek készítésére, és kizárólag az értékes kőkeretes ajtó, ablakok, valamint a terem közepén álló széles térelválasztó fal kőberakásainak megjelenítésére.
A belső udvart nagyon jó állapotban találtam, itt ügyvédi és egyéb irodák működnek.