Kisvárda Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A védelem alatt álló református templom szigete melletti portán még állnak a gazdasági épületek, az istálló és a nyári konyha. Tömegével, eredeti famennyezetével, szabadkéményével, fűrészelt deszkadíszes tornácával eredeti nyílászáróival és főhomlokzati vakolatdíszeivel a térség népi építészetének egyik kiemelkedő példája, a faluban utolsó képviselője.
külső leírás:
Az orsós falu templomszigete menti kiszélesedésében, fésűs beépítésben előkerttel, oldalhatáron álló, háromosztatú, kontyolt nyeregtetővel fedett, alföldi típusú, oldaltornácos, tapasztott, meszelt vályogház. Az első látásra szerényebbnek tűnő módos gazdaház a szatmár-beregi népi építészet értékes jegyeit viseli.
Egyszerű, faoszlopos tornácának rédelye fűrészelt díszű széles deszkasor. Utcai homlokzatának szépségét emeli az ablakok köré félig lenyúló, keretező vakolatdísz és a felette kihúzott, tagozatos, cseppdíszes párkány.
Évtizedekkel korábban további épületrésszel toldottak meg, amely vagy nagy kamrának, vagy még egy lakrésznek épült. A szabadkémény hajdani létét mutatja az elfalazott füstház, melyből később elpadlásolt konyha lett. A padlás pendelykéményét elbontották. A két lakrészhez két külön padlásfeljáró nyílást nyitottak, a padlás paticsfallal kettéosztották.
Az épület legértékesebb része a minden helyiségben eredetiben fennmaradt deszkamennyezet, valamint a homlokzat 6 faragott, díszes ablaka és a díszített keretű, bélletes, vésett ajtók.
A lakóház sorában hátul nagy cseréptetős, széles ereszű istálló áll, tyúkóllal és rekeszes magtárral. Az utcafronton a tornáccal szemben kis nyárikonyha épült.
Az épület jó állapotban van, fala, mennyezet száraz, jelenleg lakatlan.

Felújították, tájházat rendeztek be benne. Kifogástalanul karbantartott, gondozott, szép példája a népi építészetnek. A portán a háromosztatú ház, a kamra, az ólak és a nyárikonyha a hagyományos elrendezés szerinti. A kerítés előtti szegélyt apró növényekkel ültették be, friss gereblyézés nyomait láthattam. Szombat volt, az egyetlen nap, amikor zárva van, legközelebb megnézem belül is.

zsidótemető (1.001 km)
Jármy-kúria (5.395 km)